– Det blir knallpåske i år – selv om det er seint i sesongen, lover kommunikasjonssjef i Den Norske Turistforening, Merete Habberstad.

Åpne hytter

– Vi regner med fint skiføre i de vestlige delene av både Jotunheimen og Hardangervidda, samt i Stryn-traktene, Trollheimen, Sylan, Stølsheimen, Vossafjellet, Skarvheimen-området og rundt Finse. Mange steder i fjellet har drømmeforhold, med mye snø – til og med nysnø og pudderføre, på tross av den vårlige påsken!

Den Norske Turistforening (DNT) har 460 hytter i hele landet, og selv om årets påske er sein, er det bare tre hytter som er stengt som følge av lite snø.

– Ved Bjørnhollia i Rondane, Grimsdalshytta på Dovre og Liomseter i Gausdal er det så lite snø at vi har valgt å stenge. Ellers er alle DNT-hyttene åpne som vanlig – ingen fare! Men dette blir kanskje året hvor du dropper de aller lengste påskeskiturene, og sitter desto lenger i solsteiken i hytteveggen med Kvikk Lunsj og appelsiner sier Habberstad.

Påskesol

– Fordi påsken er så sein, vil jo sola skinne og varme langt utover kvelden. Det eneste som kan gå galt, er at du blir solbrent, så husk solfaktor!

Sola er for lengst i gang med å smelte vekk årets snø. Ifølge rapporter fra Norges Vassdrag og Energiverk (NVE), som har oversikt over snøforholdene i landet, var det imidlertid mer snø enn normalt langs kysten og flere steder i fjellet på Vestlandet i første halvdel av april.

På Østlandet, i Langfjella og i det østlige Jotunheimen er det derimot mindre snø enn normalt for årstiden.

Kunstig snø

Hos Beitostølen Resort, ved foten av Jotunheimen, tar likevel bookingansvarlig Ragnhild Bakken snømengden med ro.

– Det er mindre snø enn vanlig i år, men vi har produsert så mye kunstsnø i anlegget at det ikke vil være noe problem å holde bakkene åpne i påsken, sier hun.

– Løypenettet på høyfjellet ovenfor Beitostølen sentrum vil også være tilgjengelig, og som en bonus til årets påsketurister åpner riksvei 51 over Valdresflya allerede den 15. april.

–  På Valdresflya vil vi kjøre opp langrennsløyper hele påskeuka, og når påsken er så sein som i år, vil flere ha muligheten til å oppdage hvilket praktfullt område dette er om våren. Valdresflya er et populært sted for vårskiløping, toppturer og kiting, sier hun og konkluderer:

– Her føler vi oss absolutt «snøsikre».

Her er det påskeføre

Kvitfjell Alpinanlegg: Anlegget ligger på mellom 600 og 1040 m.o.h., og har derfor sein snøsmelting. Det er dessuten lagt 80.000 lastebillass med snø for å sikre en god snøbase til påske. Rundt 20 km med alpinbakker vil være åpent i påskeferien.

Rauland Skisenter: Skisenteret ligger på cirka 1000–1150 m.o.h., og vil derfor ha gode snøforhold også i slutten av april. Vanligvis er det dessuten fint å gå på langrennsski ved skisenteret til langt ut i mai.

Beitostølen Resort: Har produsert mye kunstsnø slik at bakkene kan holde åpne hele påsken. Langrennsløypenettet på høyfjellet ovenfor Beito sentrum vil også være åpent. Som «seinpåskebonus» åpner dessuten riksvei 51 over Valdresflya før årets påske (15. april).

Trysil Skisenter: Fine forhold, holder sannsynligvis cirka tretti heiser åpne.

Oppdal Skisenter: Regner med mye snø og fine forhold i påskeferien.

Bjorli Skiheiser: Har en solid snøsåle, og skikjørerne kan være sikre på at bakken er i drift i påsken. Bjorli Løypelag vil dessuten holde de sikreste langrennsløypene åpne.

Dombås Skiheiser: Her er det gode forhold med godt grunnlag av kunstsnø. Langrennsløypene inne på Dovrefjell vil også kunne ta imot påsketurister.

Kongsberg Skisenter: Har kunstsnø med tanke på sein påske, og regner med fine forhold så framt det ikke kommer mye regn.

Geilo Skisenter: Bakkene har et godt grunnlag med kunstsnø som skal sikre gode forhold i påsken.

Hemsedal Skisenter: Har store mengder kunstsnø i bakkene, og garanterer gode snøforhold fram til siste skidag, som er 1. mai.