Er du ukjent i Berlin, kan det være en god idé å starte planleggingen på en av byens mange kneiper. Sitt ned, bestill et glass og ta fram kartboka.

Severdigheter

Har du ved et lykketreff funnet veien til Zwiebelfisch, befinner du deg vest i byen. Nærmere bestemt i Grolmanstrasse i bydelen Charlottenburg.

Like ved ligger det flere flotte severdigheter. En av dem er Zoologischer Garten, som skal være en av verdens beste og vakreste dyrehager.

En annen er Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche, en cirka 120 år gammel kirke som fortsatt viser sårmerkene fra et bomberaid i 1943.

Både dyrehagen og kirken ligger ved Breitscheidplatz. Derfra er det kort vei til parken Tiergarten, Berlins svar på Londons Hyde Park.

Dit kan du gå når du har drukket ut glasset.

Jonas og Ingvar

Sitter du ved baren på Zwiebelfisch, henger utenriksminister Jonas Gahr Støre over hodet på deg. Han er avbildet sammen med innehaveren Hartmut Volmerhaus og den norske journalisten Asbjørn Svarstad.

Jo da, det har vært skrevet om Zwiebelfisch i norske medier før. Men det er ikke uten grunn, mener Svarstad. Han bor i samme bygning og er ofte innom stamkneipa si.

– Zwiedelfisch har vært et møtested for norske journalister og diplomater i årevis. Det er en veldig hyggelig atmosfære der, fastslår Svarstad.

Han kan leies som los og omviser for nordmenn på visitt i Berlin, og han skriver attpåtil på en bok om byen.

Stresser ikke

Journalisten forteller at Støre-bildet i baren ble tatt for fire-fem år siden. I en annen del av lokalet henger et fotografi av Hamburg-bosatte Ingvar Ambjørnsen, som man også kan treffe på kneipa når han er i Berlin.

Selv om Berlin er en storby, hevder Asbjørn Svarstad at berlinere flest tar livet med ro. Ifølge ham har de det ikke like travelt som folk i andre metropoler.

Men ettersom Berlin også er en stor by i utstrekning, kan en tilreisende få det travelt med å betrakte, fornemme og oppleve. Det frister å utforske en by med så mye historie, så mange museer og så mange prangende byggverk.

Sightseeing

Aftenpostens Bjørn Brøymer, en annen norsk journalist med god kjennskap til Berlin, synes en busstur er på sin plass for en som besøker byen for første gang.

– Ta en tur gjennom Berlin med en av de mange sightseeingbussene. Da får du en god oversikt, råder han.

Flere selskaper konkurrerer om å busse rundt med turistene. Du kan hoppe av og på etter eget forgodtbefinnende en rekke steder i byen. Et dagspass for voksne koster cirka 150 kroner.

Alltid transport

Ellers er Tysklands hovedstad vel forsynt med offentlig transport. Det går alltid en trikk, en buss, en U-bahn (under bakken) eller en S-bahn (over bakken). Dessuten er taxi en billig og rask måte å forflytte seg på i Berlin.

Hopper du av et av fremkomstmidlene ved triumfbuen Brandenburger Tor på Pariser Platz, kan du fint forflytte deg for egen maskin. Det er blant annet gangavstand til minneplassen for jødene som ble drept under holocaust.

Fra Brandenburger Tor kan du følge suvenirbutikk-bulevarden Unter den Linden til Museumsinsel, en øy med museer. Mens du går, dukker det opp minneplasser både til høyre og venstre før du krysser elven over til øya.

Pust i bakken

Bjørn Brøymer anbefaler Pergamonmuseum spesielt varmt. Helt til 14. august viser museet fram 3000 år gamle steinskulpturer som man trodde var tapt for verden inntil de ble puslet sammen for noen få år siden.

Etter museumsbesøk er det alltid godt med en pause. På plassen Gendarmenmarkt – omtrent midt mellom Unter den Linden og Checkpoint Charlie – starter uteserveringen for fullt nå om våren.

Etter pausen kan du oppsøke nærliggende bruddstykker av berlinmur. Vil du se enda mer av muren, kan du ta turen til Mühlenstrasse øst i Berlin. Her har muren holdt stand, men den er omgjort til gategalleri rett ved elva Spree.

Folkeliv

Gategalleriet (East Side Gallery) ligger i bydelen Friedrichshain, hvor det er kort vei mellom restaurantene, kafeene og barene – særlig i og rundt gata Simon-Dach-Strasse. På denne tiden av året myldrer det av liv på fortauskafeene.

– Det er deilig å være her. Vi slapper av, prater og bare sitter og ser på folk, sier venninnene Carolin Klix og Susen Ebenau, som har trillet til kaffestedet Kaffeeladen med en helt ny Jonas i barnevogna.

Ti ting å gjøre i Berlin

1. Ta en rundtur med en av sightseeingbussene.

2. Se Checkpoint Charlie, det amerikanske kontrollstedet (fra 1961 til 1990) i bydelen Mitte.

3. Spis lunsj på Lutter & Wegner på plassen Gendarmenmarkt. (Mitte)

4. Besøk Museumsinsel med blant annet Pergamonmuseum og kirken Berliner Dom. (Mitte)

5. Se ned på minnesmerket over nazistenes bokbrenningen i 1933, på Bebelplatz rett ved Unter den Linden. Kort vei til Brandenburger Tor på Pariser Platz. (Mitte)

6. Opplev Holocaust-Mahnmal, en minneplass for jødene som ble drept under holocaust. (Mitte)

7. Gå til Potsdamer Platz med Sony Center. Ny bydel mellom øst og vest, åpnet i 1999. (Mitte)

8. Oppsøk Zoologischer Garten og parken Tiergarten. (Charlottenburg)

9. Gå inn i Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche på Breitscheidplatz. (Charlottenburg)

10. Dra til fine restaurantområder: Rundt Savignyplatz i vest, i og rundt Simon-Dach-Strasse i øst og Bergmannstrasse i sør.