Vi treffer henne på toppen av fjellet Stubnerkogel i Bad Gastein.

– Avtalen er å møte gjestene kvart over ni på toppen av heisen, sier hun blidt, der hun står klar med telemarkski og godt synlig signalgul jakke.

Oppdagelsesferd

Hanne er en av rundt 120 personer som hvert år rekrutteres til å jobbe som reiseleder på STS Alpereisers destinasjoner i Østerrike, Frankrike, Italia og Sveits.

– Jeg hadde aldri vært i Alpene før jeg kom hit for noen uker siden, forteller hun.

– Og det er helt klart en av de bra tingene med jobben, at man får sett nye steder. Og ikke minst stått mye på ski! Man slipper den vanlige, firkantede kontorjobben. I tillegg er det veldig sosialt.

Lav timelønn

På nedsiden av alpejobben er lange dager og lav lønn. Det første året som reiseleder for STS Alpereiser tjener du rundt 200 kroner dagen, pluss at du får dekket kost, losji, heiskort og enkelte andre utgifter. Arbeidsuka er på 6 dager, og dagene er lange.

– Vi starter med mingling ved frokosten hver morgen, så er det skikjøring hele dagen, deretter afterski, og så mingling under middagen. Av og til er det i tillegg møter på kvelden, forteller Hanne, som sier hun ikke har tatt jobben for pengenes skyld.

– Jeg lærer mye, blant annet det å være åpen og utadvendt, og å kaste meg ut i ting. Som det å snakke foran alle gjestene i auditoriet, sier hun.

Flere aktører

Alle STS Alpereisers reiseledere rekrutteres fra deres reiselederkurs som arrangeres i Bad Gastein før hver sesong. Kurset varer ti dager og inneholder alt fra tale- og mikrofonteknikk til løypevett. Kurskostnadene må du dekke selv.

Det finnes også andre arbeidsgivere å velge blant dersom du ønsker å jobbe som reiseleder. Langley er en av de andre store turoperatørene i Norge. De ansetter alt fra reiseledere og skiinstruktører til barnepassere og bartendere.

– I alt rekrutterer vi 250 personer hvert år. Rundt 25 av dem er reiseledere, forteller rekrutteringsansvarlig i Langley, Johanna Hallin. I motsetning til hos STS Alpereiser kurses man her først etter at man er blitt ansatt, og slipper dermed kursutgifter.

Skiinstruktør

Velger du å satse på en karriere som skiinstruktør, har du mange muligheter. Tar du skiinstruktør- eller skilærerkurs som gir internasjonal godkjenning (IVSI/ISIA), kan du i prinsippet jobbe hvor som helst i verden.

Alpene eller den norske fjellheimen er selvfølgelige arbeidssteder, andre muligheter er for eksempel Canada, USA eller New Zealand.

Den Norske Skiskole er hovedorganisasjonen for skiutdanning i Norge, og arrangerer både skiinstruktørkurs selv og godkjenner kurs holdt av andre.

Hotelljobb

Dessverre er det ikke alle forunt å få jobb som skiinstruktør eller reiseleder, selv med riktig kursbakgrunn. 250–300 personer får for eksempel plass på STS Alpereisers utdanning hvert år, men bare rundt 80 av dem får tilbud om jobb.

– Jeg gikk på STS Alpereisers kurs her i Bad Gastein, forteller svenske Viktor Skoghagen, som vi møter på en av barene i byen.

– Men jeg fikk ikke jobb. Så da bestemte jeg meg for å bli likevel, og skaffet meg jobb på hotell. Så skikjøring må jeg nok gjøre på fritiden.