Gå til sidens hovedinnhold

Slik blir ferieværet ditt

Artikkelen er over 10 år gammel

Her er værguiden til de mest populære reisemålene.

Asia

Thailand:

Et av våre mest populære reisemål, først og fremst i vinterhalvåret, men det blir stadig vanligere å reise til Thailand også om sommeren, selv om det da regner hver dag.

Nord-Thailand har tropisk monsunklima med tre årstider, mens Sør-Thailand – dit solturistene reiser – har tropisk regnskogsklima med to årlige regntider.

Fra mai til oktober sveiper sørvestmonsunen fra Indiahavet fuktige luftmasser inn over landet. Da blir det gjerne en regnskur daglig. Den kraftigste regnperioden kommer i august–september. Da kan regnskurene iblant vare en hel dag av gangen.

Fra november til og med februar dominerer vintermonsunen, som fører med seg svalere luft fra nord. Men uansett årstid er det varmt i Thailand. Mars–april er varmest.

Malaysia:

Tropisk klima med 21–35 grader året rundt. På Malakkahalvøyas vestkyst regner det nå og da året rundt, men mest nedbør kommer i april–mai. Fjellene i innlandet beskytter store deler av vestkysten fra det verste monsunregnet.

På Malakkahalvøyas østkyst kommer monsunregnet inn mellom november og februar/mars. Og når det regner her, handler det om kraftige skybrudd, i perioder hver eneste dag. Østkysten er derfor ikke et egnet reisemål i regnperioden.

Selv malaysiske Borneo påvirkes av monsunene. Mest regn er det fra oktober til mars, spesielt i desember og januar.

Vietnam:

Tropisk havklima med tre årstider. «Kald» årstid fra november til februar. I nord betyr det makstemperaturer på rundt 20 grader, i sør på over 30 grader, samtidig som det er svært tørt.

De varme periodene er i april–mai, samt september–oktober. Da ligger temperaturene på 26–37 grader.

Regnperioden (monsunperioden) kommer i perioden juni–oktober. Det er da mye nedbør i sør, noe mindre og mer uregelmessig i nord.

Europa/Middelhavet

Størsteparten av Europa har samme klimatype og værvariasjoner som Norge, selv om varmen selvsagt øker på sørover.

Alpene strekker seg som en skillevegg mellom Nord- og Mellom-Europa på den ene siden, og middelhavsområdet på den andre. I middelhavsområdet er klimaet et helt annet enn på resten av kontinentet.

Her er sommerene solfylte, varme og tørre, og vintrene kan sammenlignes med norsk høst.

Jo lengre øst- og sørover, desto lengre sommer. På for eksempel Kypros og ved Tyrkias middelhavskyst kan det være behagelig sommertemperatur og badevann langt inn i november.

Kypros i Øst-Middelhavet:

Her råder vinteren i januar-mars, med en del regn, hagl og torden. Men solen titter også fram med jevne mellomrom, så det er ofte mulig å sole seg. Dagsmiddeltemperaturen ved kysten ligger på 15–19 grader.

I april–mai fortsetter skurene, samtidig som temperaturen ligger på 20–25 grader om dagen. Juni-august byr på riktig varme dager (32–37) og tørt vær. I september og oktober er det fortsatt varmt og relativt tørt, mens været i november–desember blir noe svalere igjen.

Malaga, Spania, Vest-Middelhavet:

Sommervarmen med temperaturer rundt 20 grader holder seg inn i november – og kommer tilbake i mars–april. Desember og januar er de kaldeste månedene i Sør-Spania, med en middeltemperatur om dagen på rundt 15 grader. Varmest er juli–august med rundt 30 grader.

Mallorca:

Minner om Malaga klimamessig, med varme sommermåneder og en deilig høst og vår med dagstemperaturer rundt 20 grader. August er normalt årets varmeste måned, og oktober den mest regnfylte.

I perioden desember–mars er været ustabilt, med regnskurer og sol om hverandre. Dagstemperaturen ligger rundt 15 grader.

Kreta:

Varmest i juni–august med temperaturer rundt 30 grader. Sommeren holder seg til langt utpå høsten. I september og oktober ligger middeltemperaturen på 20–22 grader.

Kjøligst er det i desember til mars, med temperaturer fra 11 til 13 grader. I april er det som regel rundt 16 grader om dagen.

Afrika

Sør-Afrika:

Årstider som er motsatt av Europa. Det er sommer fra oktober til februar, høst fra februar til april, vinter fra mai til juli og vår fra august til oktober.

I Western Cape, landets sørlige kystområde, er somrene solfylte med varme vinder og en dagsmiddeltemperatur på 25 grader. Vintrene er regnfylte og svale, med en middeltemperatur på 15 grader. Kalde netter.

På østkysten er sommeren subtropisk varm og fuktig, med en middeltemperatur om dagen på 30 grader. Selv her er vinteren kaldere, middeltemperaturen er 15 grader.

På vestkysten er klimaet tørt. Det regner bare sporadisk, først og fremst vinterstid. Middeltemperaturen er 25–30 grader året rundt.

Også innlandet er temmelig tørt. Mesteparten av regnet kommer om sommeren, da middeltemperaturen er 27 grader. Vintertemperaturen ligger på 20 grader

Atlanterhavet vest for Sør-Afrika kan vare riktig kaldt, mens Indiahavet øst for landet er varmere – så det er hit badegjestene bør dra.

Egypt

Varmt og tørt. Varmest fra mai til oktober, med en dagsmiddeltemperatur på 33 grader. På det aller varmeste, i juli–august, kan det bli over 40 grader. Det gjelder både Kairo og badestedene ved rødehavskysten. Om vinteren ligger dagstemperaturen rundt 20 grader.

I Egypt er verken regn eller kulde noe man trenge å bekymre seg over. Her er det heten – for ikke å nevne politisk turbulens – som kan skape trøbbel.

Australia

Jevn tropisk varme med regnskog i nord, store deler med ekstrem tørke, og svalere deler i sør dit de fleste nordmenn reiser.

Værmessig er det alltid gunstig å reise hit, selv om et tips er å unngå regnperioden i nord (desember–februar) og vinteren i sør (juli–august).

De fleste nordmenn reiser til østkysten der middeltemperaturen i desember–mars ligger på cirka 25 grader i sør (rundt Sydney). I nord (rundt Brisbane) ligger sommertemperaturen på nærmere 30 grader. Regn med at det er cirka ti grader mildere om vinteren (juli–august).

USA

Florida:

Med 3000 soltimer i året fortjener Florida tilnavnet «The Sunshine State». Det er halvtropisk klima med hete somrer (juni–oktober) og varme vintrer (desember–mars). I vinterhalvåret regner det nesten ikke.

Nord-Florida, der blant annet Orlando ligger, er noe svalere enn Sør-Florida med Miami beach og Fort Lauderdale.

Orkansesongen strekker seg fra juni til november. Flest orkaner inntreffer på slutten av sommeren og begynnelsen av høsten.

Kommentarer til denne saken