– Oooouuu! Voff voff! 31 alaskahuskyer uler hjertelig velkommen til Beito Husky Tours’ «base camp» ved Beitostølen i Valdres.

Gira

Oppspilte hundeøyne – noen nattsvarte, andre lysende isblå – stirrer forventningsfullt på matfar Niklas Ulfstedt, som klapper litt her, klør litt der og godsnakker med alle og enhver.

– De er gira nå, de skjønner at de skal få løpe, forklarer hundeeieren rolig, og finner fram sleder og seletøy til tolv av de trippende trekkhundene.

– Du kan vel hente Slash – han står der borte, så henter jeg Frenzy? foreslår Ulfstedt, og peker ut en langlemmet polarbisk med ulv i genene og rått kjøtt i tankene.

Eget spann

Hos Beito Husky Tours får du kjøre hundespann – helt selv. Bikkjene drar deg på alt fra halvdagsturer med innlagt kaffepause, til drøye ukestokt med overnatting i lavvo.

Sledeturene på Beito trekker hundevante turentusiaster så vel som kattekjære sofagriser. Familier med småbarn, unge par og gamle damer – alle typer gjester, med eller uten kunnskap om hunder.

– Du trenger ingen erfaring. Vi viser deg alt du trenger å vite om hundespann, beroliger Ulfstedt, og demonstrerer seletøyets festemekanismer, trekklinas plassering og snøankerets funksjon.

– Og jeg guider fra spannet foran – ingen fare!

Nær crescendo

De rovdyrlignede bikkjene som er valgt ut til dagens jobb, gneldrer energisk, men stiller seg pent opp for å seles på av usikre, fremmede hender.

Noen varme snuter hilser tillitsfullt, mens en pote krafser forsiktig etter kos. En spretten unghund ruller seg bjeffende rundt i snøen og blotter en myk mage:

De fastspente flokkdyra hopper og bykser. Bikkjene logrer med hele bakkroppen, og levenet nærmer seg et utålmodig crescendo.

– Nå må de få løpe, gestikulerer Niklas Ulfstedt lattermildt over hundeglammet. Og loser alaskahuskyene ut i villmarka.

Hardt arbeidende

Idet hundespannene endelig rykker av gårde, blir det dørgende stille. Snart suser vi lydløst gjennom hvite fonner og snødekt skogterreng.

Med godt grep om sledestyret, og beina forsøksvis stødig på smale meier, kjører vi vårt eget hundespann. Og selv om vi fomler med bremsen, velter i dypsnøen eller lener oss gal vei i en sving, trekker de logrende bikkjene ufortrødent videre.

– Hundene våre er så vant til folk. Og de elsker å jobbe hardt. Alaskahuskyer er skikkelige atleter, roper Ulfstedt fra guidespannet foran.

– Dessuten tåler de kulde ned mot førti minusgrader, det er ingenting å være engstelig for. Det eneste som kan gå galt, er egentlig at du begynner å fryse!

Varmt utstyr

Det kjennes imidlertid ikke kaldt der vi fyker over det iskledde vannet – selv om femten kuldegrader biter i bare kinn.

Har du ikke antrekket i orden, kan du låne varme plagg hos Beito Husky Tours.

– Vi har både termodresser, støvler og votter til utlån. Og til overnattingsturene leier vi ut skikkelige soveposer, forsikrer Niklas Ulfstedt.

– Du skal slippe å fryse – selv når det er bikkjekaldt!