Gå til sidens hovedinnhold

Jorda rundt i kostymer

Artikkelen er over 10 år gammel

Kloden syder av karnevalsfester. Kast deg ut i det og bli med til Trinidad.

Det er dagen før det store karnevalet på Trinidad begynner, og hele byen ruster seg til årets største fest.

Lyser som månen

Vi har stått opp midt på natten for å delta i Jouvert, som innleder karnevalet i Port of Spain.

I det beksvarte mørket i villaforstedene kommer rødmalte mennesker gatelangs. De er innsmurt med en sølvglinsende leire som får dem til å lyse som måneskinn i mørket.

Målet er ulike plasser rundt i byen, der store høyttalersystemer spiller på høyeste volum. Røde, blå, grønne og gule skikkelser danser seg gjennom natten.

Opphavet til Jouvert var slavenes frigjøring i 1838. Historien forteller at folk smurte seg inn med farge og olje for å kamuflere identiteten sin under det politiske opprøret i Port of Spain.

Våkner tidlig

Neste morgen, på den store karnevalsdagen, våkner resten av byen tidlig. To veltrente karer, utkledd som romerske krigere, glir forbi i hotellobbyen.

Ved frokostbuffeen sitter kvinner med glitrende bikinier og håret prydet av fjærbusker i alle regnbuens farger. Det kjennes som vi deltar i forberedelsene til et stort show.

Fra de små husene i utkanten av Port of Spain spaserer nye horder av karnevalskledde mennesker inn mot sentrum.

På bestemte møteplasser stimler de sammen med bandene som skal spille i opptoget. Alle har kommet for å «play mas». Mas er forkortelsen for masquerade, som betyr at man deltar i karnevalstoget. Det er ingen billig historie:

Å danse rundt i en glitrende karnevalsdrakt med strutsefjær i en gruppe med eget band, høyttalersystem, mat og fri bar koster rundt 5000 norske kroner per person. Folk har spart penger og gått på treningsstudio hele året for å være parate for den store festen.

Første skandinavere

Uka før selve karnevalet er det fullt av konserter og fester der årets beste låter og artister kåres. Blant musikerne er det også noen steelband (band som spiller på tomme oljefat, red.anm.).

Den svenske gruppa Hot Pans er det første skandinaviske steelbandet som har deltatt.

– Vi visste ikke hvordan vi ville bli mottatt, men det viste seg å bli helt fantastisk! Folk sang med på låtene, danset og lagde et kjempeparty, forteller Emma Sjölander, stolt og lykkelig etter å ha spilt i ni timer oppe på en lastebilplan.

Gruppas plate var spilt på lokalradioen, og folk visste at de skulle opptre.

– Mange kom fram og fortalte at de hadde stått og ventet på oss. De sa at de kjente seg beæret over at oljefat-instrumentene, som jo opprinnelig er fra Trinidad, hadde reist hele veien opp til Norden.

Rullende hofter

Til refrenget «Hands in the air» danser hele det fargesprakende toget fram i frenetisk socatakt, med viftende hender og rullende hofter. Fra gigantiske høyttalere som fraktes rundt på store lastebiler lyder årets socahits, og det tar ikke lang tid før man har lært seg låtene.

– Glem alle kroppslige hang ups, og shake your bumper! På karnevalet tenker vi ikke på hudfarge, størrelse, inntekt og klasse, sier Cheri-Ann Pascall og summerer opp karnevalsstemningen slik:

– Karneval handler om å ha det gøy, så bare kast dere ut i det. Det er en utrolig frigjørende opplevelse! Vi må nyte denne dagen, for etterpå begynner fasten.

Kommentarer til denne saken