Gå til sidens hovedinnhold

Ikke mist sjøvettet i sommer

Artikkelen er over 10 år gammel

Enten du ferdes på ferskvann eller sjøvann i sommer, er båtvettet noe du bør ha med deg.

Når sommeren er over oss og ferieukene skal tas ut, er det mange som fyller tida med sjø- og båtliv. I gjennomsnitt 33 personer omkommer hvert år i fritidsbåtulykker, ifølge Sjøfartsdirektoratet. De aller fleste er menn.

– Voksne er flinke til å putte redningsvester på barna, men tror selv at de flyter uten. Det gjør de ikke, sier Ingvar Johnsen, pressetalsmann i Redningsselskapet.

Småbåter mest utsatt

Mange tragiske uhell kunne vært unngått. Og flytevest er alfa omega for sikkerheten når du er på sjøen, forklarer Johnsen.

– Ulykkene som krever flest liv, inntreffer når folk faller over bord fra små, åpne fritidsbåter. Da er du utsatt for uvær, bølger og annen båttrafikk – uansett hvor god båtfører du er.

– Kajakker og kanoer er også populære, men svært vanskelige å komme seg om bord i igjen hvis du kantrer. Hadde alle brukt redningsvest, ikke bare hatt den liggende, ville statistikken sett mye bedre ut, sier Johnsen.

sjøvett

LIVREDDER: Flytevesten er en livredder som bør sitte på kroppen, ikke ligge i båten, sier pressetalsmann Ingvar Johnsen i Redningsselskapet. (Foto: Redningsselskapet)

Ta båtførerprøven

Langs landets mange havner ligger mange større og langt raskere båter. Går båten over 10 knop, må føreren ha fylt 16 år. For enkelte fritidsbåter er det også obligatorisk med en båtførerprøve for personer født fra og med 1980.

– Vi anbefaler alle å ta båtførerprøven, selv de som ikke er pliktig til å ha båtførerbeviset. Mer kunnskap gjør det tryggere for alle å være på sjøen, sier informasjonskonsulent Hedda K. Grip i Sjøfartsdirektoratet.

Kan du sjøveisreglene?

Les mer om sikkerhet til sjøs på Redningsselskapets nettside