Gå til sidens hovedinnhold

- Hunder er ikke skapt for sofakroken

Artikkelen er over 11 år gammel

Verken menneske eller hund er skapt for sofakroken.

«Vokt dem for hunden» står det på det lille røde huset der alaskan malamuten Kayaq stikker ut sitt store bamsehode.

Som turfølge for Lars Monsen både i Femundsmarka og på Finnmarksvidda har han vært på flere turer og fått mer medieoppmerksomhet enn de fleste hunder kan drømme om.

Nå er han på sine eldre dager igjen aktuell, som gjennomgangsfigur i boka «På tur med hund», skrevet av eier Nina Skramstad.

– Kayaq var min første hund, og har vært et veldig godt turfølge gjennom mange år. Jeg håper at boka kan formidle noe av den gleden både hund og eier kan ha av å komme seg ut. Enten det er på korte eller lange turer, sier Skramstad.

– Jeg er ikke så opptatt av at hunden går pent i bånd. Det viktigste er å bygge god kontakt med hunden.

Fortjener et aktivt hundeliv

Med 26 hunder og flere langdistanseløp som Finnmarksløpet og Femundløpet bak seg, er Skramstad mer turerfaren enn de fleste.

Boken er imidlertid skrevet for folk flest. For dem som vil ut med den hunden de allerede har, eller som har planer om å skaffe en turkompis.

– Alle hunder kan brukes til tur, så lenge utstyret og aktiviteten tilpasses hunden.

–  Ta for eksempel kløv. Alle hunder kan bære kløv, den er mulig å skaffe til alle størrelser. Selv om hunden kanskje bare bærer en colaboks på hver side, vil den sannsynligvis vise stolthet over å være til nytte, sier Skramstad, som mener at ingen hunder er skapt for sofaen.

– Mange kjøper hund med et ønske om å ha noen å dulle med. Men en hund fortjener å bli brukt, enten man lar den bære noen varer hjem fra butikken eller drar på langtur i skogen.

Tur året rundt

I boka gir Nina Skramstad tips til aktiviteter gjennom alle årets årstider.

– På sommeren kan du for eksempel reise på kløvturer, eller svømme- og badeturer. Om høsten kan det være fint å reise på turer med sykkel eller vogn.

–  Om vinteren er den store fordelen at det ikke er båndtvang, og du kan la hunden løpe fritt. Å løpe i løssnø er super trening. Ellers vil jeg anbefale både ski-, slede- og trugeturer, ramser hun opp.

Trenger mosjon

Ofte er det et tiltak å komme seg ut av sofaen og inn i turskoene. Skramstad anbefaler å bruke de anledningene som byr seg innimellom til å gi hunden litt mosjon.

– Jeg har alltid med meg noen av hundene mine, og bruker de anledningene jeg har til tur og trening. Er bilen på dekkskift, går jeg en runde i byen mens jeg venter, så får hundene litt miljøtrening.

Selv om hun er profesjonell hundekjører, er det ikke bare målrettet trening som gjelder.

– Jeg går på turer også. Kaster ball og pinne, og leker med hundene mine. Lek er viktig, det skaper kontakt, mener hun.

Langt hundeliv

Har du ikke allerede en hund på plass i sofakroken, vil Skramstad minne om at det lønner seg med langtidsplanlegging.

– Skal du kjøpe hund, bør du tenke minst ti år fram i tid. Hvordan vil livssituasjonen din da passe med hundehold? Selv var jeg 27 år før jeg fikk min første hund, jeg var bevisst på å fullføre utdannelsen og få meg jobb først.

Hund i senga

Selv om hun har hund som yrke, kan hun ha et titall hunder innendørs, og har gjerne hunder i senga om natta.

– Hundene er familien min, sier hun, og rufser Kayaq i pelsen.

– Han er blitt veldig overvektig. Han er blitt for gammel til å få trimmet tilstrekkelig til å holde seg slank, unnskylder hun den 13 år gamle hundens ekstra kilo.

– Det er det siste jeg skriver om i boka. Når er det nok? Når er det riktig å avlive en god turkamerat? Det er kanskje det vanskeligste valget.

Kommentarer til denne saken