Gå til sidens hovedinnhold

Her overvintrer nordmenn i Syden

Artikkelen er over 10 år gammel

Inga og Halvdan Haug blir fulladet med solenergi på Kypros.

I løpet av vintermånedene på middelhavsøya slipper de unna kuling og storm, snø og kulde, hålke og slapseføre – og medfølgende hutring, innesitting, snømåking, dyre strømregninger, brodder og lag på lag med vintertøy.

Overvintrer

Nora Amundsen bor egentlig på den værutsatte øya Vega på Helgelandskysten, men ikke fra midten av oktober til begynnelsen av april.

I likhet med trekkfuglene overvintrer hun i sørligere og varmere strøk. Det har 72-åringen nå gjort i ti år.

Hun valgte seg Ayia Napa på Kypros, og har de siste fem årene reist sammen med barndomsvennen Terje Lillestøl (77).

Vinterboligen deres er en leilighet i hotellkomplekset Callisto, leid via Star Tour. Her bor det mange andre norske og svenske pensjonister.

– Det har blitt et fantastisk samhold mellom oss norske, både de som bor her på Callisto, og de som bor andre steder i byen. Vi har det så fint, så. Det er uforståelig at ikke flere kommer nedover hit i vinterhalvåret, sier hun og myser mot en sol som har den blå himmelen helt for seg selv.

Travelt

Hver eneste fredag formiddag møtes de norske pensjonistene på Callisto til livlig tevling i shuffleboard. I dag, som vanlig, er det så mange som vil spille at de må deles opp i to grupper – med om lag 20 smilende deltakere i hver.

Pucken sendes av gårde mot målområdet, og poeng regnes ut så raskt at det er vanskelig for en uinnvidd å følge med.

– Før vi drar tilbake er det høytidelig tvekamp mellom Norge og Sverige. Svenskene vant i fjor. Året før vant vi norske. I år skal vi vinne igjen, erklærer Jarle Moe (65), humørspreder, korentusiast og selvutnevnt ordfører for den norske gjengen på Callisto.

– Det er noe å være med på hver dag. Og det er jo stadig noen som har en bursdag som skal feires. Vi har det rett og slett travelt, smiler Sigrun Moe (65), kona til «ordføreren».

Bevertning

Ellers er det korsang, kortspillkvelder, trim i basseng og gymsal, dans, språkkurs, lørdagsmarked, gratiskonserter i rådhuset, gratiskurs på et museum, treff i regi av den norske klubben og bussturer til andre steder på øya.

I tillegg er Den skandinaviske kirken åpen med faste opplegg hver dag og servering av norsk og svensk mat – som ertesuppe, risengrynsgrøt og vafler.

Nordmennene innrømmer at de har øyeblikk av hjemlengsel. Men, bortsett fra treg postgang, har de ingenting å utsette på det lange ferieoppholdet

– Det er veldig sosialt her på Kypros, og vi har det helt supert, fastslår Marit Lyder (71).

Trygge

Hun tror det henger sammen med et utbredt tilbud for langtidsgjester.

– Kypriotene er utrolig flotte mennesker. De er snille, ærlige og hjelpsomme. Vi føler oss veldig trygge – også fordi vi har et fantastisk sykehus her, fastslår Marit Lyder (71).

Pensjonistene sykler stadig vekk til områder i nærheten. Det spaseres, soles og bades. Og det møtes – aller mest i uformelle sammenhenger.

– Da vi feiret bursdagen til Terje, var det 36 venner på besøk. Det sier litt om hvor stor omgangskrets man får her nede, sier Nora Amundsen.

Bra for helsa

Hun forteller at folk som bruker gåstol, setter den vekk etter noen dager i Ayia Napa.

– Når vi kommer ned hit om høsten, er vi bleike og tufse. Men vi blir liksom friske og unge i solen og varmen. Vi legger problemene igjen hjemme og får en helt annen holdning til livet.

–  Hadde vi vært hjemme om vinteren, hadde vi stort sett bare sittet inne og kjedet oss. Her nede er vi sosiale og aktive. Vi koser oss veldig. Det skravles, skøyes og flires. Folk stryker på hverandre, leier hverandre og er gode mot hverandre. Det er bra for helsa å være her i varmen, sier hun.

Norsk sommer

I sommermånedene forvandles deler av Ayia Napa til et partysted for ungdom. I vintersesongen er det stille og fredelig, og mange butikker og hoteller holder stengt.

Det til tross for et vinterklima som minner om en god norsk sommerdag, med rundt 20 varmegrader både i lufta og i havet.

– Vi hygger oss med litt vin, vi også. Men det er ikke sånn at vi turer og fester. Det går veldig rolig for seg. Her er jo bare fullt av mennesker med grått hår, smiler 72-åringen – mens hun nipper litt til et glass med kald hvitvin.

Gunstig klima

Star Tour var det første reiseselskapet som tilbød langtidsreiser i Norge. I år går alle turene til Kypros. Reisene varer fra 72 til 190 dager.

– Tidligere har vi hatt opplegg for langtidsferie på Gran Canaria og Mallorca, og i Tyrkia og Tunisia. Men nå er det bare Kypros igjen. Det er flere grunner til det. Klimaet er veldig bra der. Det er varmt hele vintersesongen, men ikke for varmt, sier kommunikasjonsdirektør Lena Petersson i Star Tour.

Hun legger til at det er mye å foreta seg på den store øya der nesten alle snakker engelsk.

– I tillegg er det god standard på hotellene, og vi har gode avtaler som gjør at prisene kommer ned i mellom 100 og 200 kroner per døgn (flyreisen pluss leilighet, journ.anm.), forteller Petersson.

Pensjonisthjelp

I mars feirer Den norske klubben i Ayia Napa 15-årsjubileum. Den ble startet for å hjelpe nyankomne pensjonister med å finne seg til rette og få venner.

– Det er fortsatt vår viktigste oppgave. Vi kommer sammen, og møtene er med på å gi nordmennene noe av det viktigste her nede, nemlig et sosialt nettverk, forteller Finn Moe Johannesen (72) fra Sandefjord.

Han er nyvalgt leder for klubben, som blant annet arrangerer bussturer rundt om på hele øya.

Pensjonistene i Ayia Napa vil dessuten framheve det lokale sykehuset, som nordmennene bare kaller Napa-klinikken.

– Det er så fint fordi de har norsk tolk. Og alle kommer inn på kort varsel, uansett problem. For noen år siden fikk jeg påvist kreft mens jeg var her nede. De tok nødvendige tester og fjernet kreftsvulsten. I løpet av noen få dager kunne jeg reise hjem for å gjennomføre strålebehandling i Norge. Folk kan med andre ord fint reise ned hit selv om helsen begynner å skrante, mener Nora Amundsen.
 

Kommentarer til denne saken