Gå til sidens hovedinnhold

Fra topp til toppløs

Artikkelen er over 10 år gammel

Etter å ha beveget seg fra topp til topp lar turistene klærne falle i varme kilder.

– No swimsuits! sier badevakten strengt idet han stikker hodet inn saunadøra for å sjekke at alt er i orden, og jeg føler meg plutselig særdeles ukomfortabel i min bikini.

Deler garderobe

Riktignok sto det «naked area» på døra til avdelingen med varme og kalde kilder og et titall ulike saunaer, i det gigantiske badeanlegget Alpentherme Gastein.

Men at badetøy var forbudt hadde ikke slått meg, selv om de andre saunagjestene av begge kjønn var uten både badetøy og håndkle.

Kulturforskjeller finnes altså fremdeles, på tross av Gasteinerdalens mange skandinaviske gjester. Selv på hotellet i Bad Hofgastein var garderoben til den lille spa-avdelingen felles for begge kjønn, og saunaen trådløs sone.

Så var det da heller ikke de skandinaviske skikjørerne, men helseturistene som først oppdaget Gasteinerdalen. I flere århundrer har folk reist hit på grunn av de varme kildene med påstått helende effekt.

200 kilometer

Selv om de varme kildene brukes for det de er verdt, er det i dag skituristene som er i flertall, i hvert fall vinterstid.

Som perler på en snor ligger heisanleggene oppover dalen - Dorfgastein på 800 meter, deretter Bad Hofgastein på 860, Bad Gastein på 1100 og helt øverst i dalen skianlegget Sportgastein på 1600.

Heissystemet kan by på over 200 km med nedfarter, fra høyder på 2700 meter. Systemet i Bad Gastein og Bad Hofgastein henger dessuten sammen, slik at du kan starte og ende opp der det passer deg.

50 heiser

Forvirrende kan imidlertid alle valgmulighetene være.

– Stubnerkogel. Stooobnerkoooogel! sier russiske Lena Khitrova inn i walkietalkien så tydelig hun kan, mens en mannsstemme suser tilbake.

– My husband, sier hun unnskyldende, før hun gjør et nytt forsøk på å forklare mannen hvor hun befinner seg.

Khitrova og venninnen Veronika Shishkina besøker Gasteinerdalen for første gang, og har utstyret i orden med sine turkise og rosa bobledresser med matchende negler og nevnte walkietalkie i lomma.

Med nærmere 50 heiser å velge mellom kan man fort havne på feil fjell og mange høydemeter unna både venner og ektemenn.

Norsk charter

Ikke noe annet sted i Alpene finner du så mange nordmenn som i Bad Gastein. Og i enda høyere antall er svenskene.

Også blant de ansatte på hotellene, i barene og restaurantene er sannsynligheten stor for å treffe på svensker og enkelte nordmenn. Årsaken er først og fremst STS Alpereiser, som eier fem hoteller og et utested i byen.

– Eierne av STS Alpereiser kom hit på 70-tallet, og syntes byen var så fantastisk at de ville satse her. Etter hvert har man utvidet med flere hoteller, og nå har vi 500 egne sengeplasser, forteller plassansvarlig for STS Alpereiser, Christian Eberstein.

Turistvennlig

I Alpereiser-eide Silver Bullet Bar møter vi svenske Viktor Skoghagen, som flyttet til Bad Gastein for å jobbe på et av hotellene i byen.

– Stedet er tilrettelagt for turistene, men samtidig hyggelig. De fleste forstår både svensk og engelsk, selv østerrikerne. Det er kanskje ikke særlig eksotisk, men veldig bekvemt, påpeker han.

Bad Hofgastein en mil lenger ned i dalen by på en rekke kurhoteller, hyggelige gågater og en flittig brukt langrennsløype som går i en sløyfe i byens park.

– Inn med magen! Stabiliser overkroppen, instruerer Stefan Lackner fra Langlauf-sportschule Gastein, og viser en gruppe turister hvordan skyting med ski på beina skal gjøres.

Bjørndalen

At parkens løypenett bare består av en runde på en drøy kilometer, er ingen hindring for å sette opp en bod med skiskole som tilbyr instruksjon i både langrenn og skiskyting.

Og selv om ingen av instruktørene forstår norsk, slipper man ikke helt unna våre landsmenn her heller.

– Bjørndalen! ler tyske Harold Geier, og peker på sin skiskytende sønn.

Kommentarer til denne saken