Gå til sidens hovedinnhold

Festen fortsetter i London

Artikkelen er over 10 år gammel

Prinsebryllupet er over, men ikke festlighetene. For britene trenger all oppmuntring de kan få.

1951: Storbritannia reiser seg fra asken etter 2. verdenskrig med en fire måneders festival ved Themsen. Labour-kjempen Herbert Morrison døper den «en styrkedrikk for nasjonen». Ti millioner mennesker fra fjern og nær svinger innom for å hylle og nyte det beste innen industri, kunst og vitenskap.

2011: Festival of Britain (FoB) dras i gang på ny – kløktig timet til 60-årsjubileet. The Kinks-legenden Ray Davies skal levere musikken. Stjernekokken Heston Blumenthal skal lage mat. Sammen med et utall andre lokale og globale helter vil de gjøre sitt for å gi øyriket et løft innen september.

Turistmuligheter

Selv om arrangørene prøver å unngå sammenligningene, finnes paralleller mellom da og nå. Ekkoet etter Irak-høringene lyder ennå i Westminster. Britisk økonomi kan kun måle seg med katastroferammede Japan, ifølge de siste G7-rapportene. For å sitere The Guardian snakker vi om et «fattigslig, konflikttrøtt samfunn, usikkert på sin internasjonale posisjon».

London-ordfører Boris Johnson fester desto større lit til FoB, som vil gi tilreisende nordmenn ekstra kulturpåfyll i sommer.

– I den tøffe etterkrigstida satte det en spiss på tilværelsen for hele landet, sier han.

– Arrangementet feiret oss selv samtidig som det så mot framtida. Jeg er glad dette arbeidet fortsetter i dag. Jeg håper optimismen smitter over på byen igjen, sier Johnson.

Stengte butikker

Det trengs, bekrefter «Melodi Grand Prix»-autoriteten fra NRK, nordlondoneren Jostein Pedersen.

– Siden nyttår har vi opplevd en betydelig prisøkning på matvarer og tjenester. Mange sliter, og i ethvert nabolag ser du stengte butikker, noe som gjør noe med psyken. Dessuten hadde vi den verste vinteren siden 1890, påpeker han.

Pedersen har tro på at kultursatsingen, i likhet med prinsebryllupet, kan gjøre moralen godt – til et visst punkt.

– Det vil iallfall gi en kortvarig effekt. Men i slutten av måneden dukker strømregningen opp. Da kommer de fleste ned på jorda.

Husker originalen

Hva sier så de innfødte? Pensjonisten Eileen Cox er voksen nok til å huske originalutgaven av FoB. Minnene hennes er varme.

– Dette gir oss noe å glede oss til og bidrar til velvære. Hvis været blir fint, blir det enda bedre, spår hun.

IT-konsulenten Jamie Claret har en annen tilnærming.

– Hvis vi er klar for å bli oppmuntret, vil vi bli oppmuntret, hevder han.

– Problemet med oss briter er at vi stort sett er miserable. Så vi vil alltid finne noe å syte over. 

Kommentarer til denne saken