FRA EN SENTRUMSBEBOER TIL BESVÆR:

Det har vært interessant, og en glede å følge rånerdebatten det siste året. Ingen vil gi seg. Rånerne står på sitt, det har de alltid gjort, og det vil de alltid gjøre. De kjører opp og ned, opp og ned, med basskasser og på høyt turtall, og i sengene sine ligger sentrumsbeboerne med høyt blodtrykk, osteoporose og vrangforestillinger, og får ikke sove.

Et mer enn hundre år gammelt problem. Men i 1914, da lokalavisa skrev om biler som bråket og kjørte alt for fort i storgata, så var det ikke det at de eldre som ikke fikk sove, nei det var hester som ble livende redde. Og så var det bare én bil da - Sam Eyde sin bil.

I dag har "alle" en bil, minst, og enkelte liker å pendle storgata, helst hele natta igjennom. Det er blitt en hobby for mange. Og en hobby er det viktig å ha. Det er i grunnen ikke så viktig hva slags hobby du har, sa en klok mann til meg en gang. Det som er viktig, det er å ha noe du er interessert i, noe du brenner for, sa han videre. Og brenner gjør disse rånerne - på flere plan og nivåer.

Men så var det de beboerne da, de ofte gamle, gretne tullingene av noen beboere som først kjøper seg leilighet i storgata, for så å klage høylytt over at det bråker på nattestid, og kveldstid, og om dagen. Som om det burde komme overraskende på dem. Vi snakker om en mer enn hundre år gammel tradisjon her, vis litt respekt da mann!

Politikerne tar ikke hensyn til oss beboere, sier de. Makan, frekke er dem au! De eier ikke skam, de gamle. Og hva vet vel de om det å være politiker? Som skal gjøre alle til lags. Ja forresten, ikke beboerne i sentrum da, visse unntak må man gjøre. Noen må kunne ofres.

Nei, la rånerne få kjøre - seint og tidlig, på fri eksos og med popanlegg om de vil. Hvor skal de ellers kunne utfolde seg?

Og tenk hva disse rånerne bidrar til av nyttig samfunnsutvikling da, og enda viktigere, sentrumsutvikling. De kjører jo opp både én og to tanker i løpet av en helg. Tenk hva det gir igjen til lokalt næringsliv da, og klima.

Vi har riktignok bare selvbetjeningstasjoner, så allverdens av arbeidsplasser genererer det kanskje ikke. Men vi har Esso, og Vaa på Tuven. Og med en tur til Vaa, så gir det faktisk mulighet for en powernap for de i sentrum før tanken igjen er fylt opp og de gamle kan få stå opp å late vannet, ja og skifte vann på varmeflaskene sine.

Jeg skjønner godt at politikerne lar de kjøre jeg. For hva gir egentlig beboerne i sentrum igjen til lokalsamfunnet, og hvilke bidrag gir de til byens sentrumsutvikling? Jeg bare spør.

Ikke så mye som rånerne ihvertfall.

Jeg er sikker på jeg, at de gjør det på jors - flyttet til sentrum, mener jeg. Bare for å klage og lage kvalm. Er slik gamle folk gjør det, det er deres hobby, og de er brennende engasjerte.

Det er bare så typisk gamlinger det, å være så interesserte i ro og fred på natta. At de har flyttet til sentrum for å gjøre det enklere for seg selv, og med nærhet til butikker og tjenester, det tror jeg rett og slett ingenting på. Jeg tror faktisk ikke de legger igjen penger i sentrum heller!

Og de som hevder at det å bygge leiligheter i byen som folk kan bo i er god sentrumsutvikling, og bra for sentrum, bra for byen, de har jeg problemer med å forstå. Det må bero på en misforståelse.

Hvor mange er det mulig å få trykket inn i sentrum av Notodden egentlig? Det kan umulig være bra for noen. Er det en kultur vi ønsker oss?

Nei, det er råning som er vår kultur. Det er det vi skal leve av i framtida!