Gå til sidens hovedinnhold

Postkassestativ til forargelse

Artikkelen er over 1 år gammel

– Å samle så mange postkasser på ett stativ er tungvint, upraktisk og lite kundevennlig, sier Hans-Olav Johnsen etter å ha fått brev fra Posten om at nabolaget skal sette opp felles postkassestativ i gata.

For abonnenter

Stadig flere boligområder i Notodden får krav fra Posten om samlestativer.

– For det første reagerer jeg på stadig redusert service fra Posten. Nå tar postgangen lengre tid, det er dyrere å sende brev, snart skal posten bare leveres tre dager i uken og nå får vi den heller ikke lenger levert hjem, Vi føler at Posten trer nedover på oss en løsning som ikke er god for
noen, bortsett fra Posten som skal rasjonalisere enda mer, sier Johnsen.

Strengere krav

I brevet fra Posten vises det til Lov om posttjenester fra 2016 som sier at Posten kan anmode eier om plassering av postkasse på angitt sted – innenfor 100 meter i tettbygd strøk og 250 meter i spredtbygd strøk.

«Anmode» betyr at Posten bare kan be om det. Men i neste punkt i loven kommer pressmiddelet: Der står det nemlig at dersom postkassen ikke settes opp på angitt sted, skal postsendingene utleveres på nærmeste faste ekspedisjonssted.

Innbyggere i andre byer som har forsøkt å nekte å flytte postkassen til samlestativet har til slutt fått beskjed om at de må hente posten sin i Post i butikk-skranken. Bare bevegelseshemmede får unntak fra kravet.  

Telen har ikke lykkes å få tak i distribusjonsleder Arild Aamodt i Posten.

Det forrige stativet blomstrer

– For det andre reagerer jeg på plasseringen Posten foreslår. I vårt tilfelle er stativet foreslått midt i den bratte bakken i Fridtjof Nansens gate hvor du trenger å ta fart for å komme opp på vinteren. De som har foreslått dette kan neppe ha gått her, sier Johnsen.

Han har forstått at det ikke nytter å nekte denne gang, men vil i hvert fall prøve å få en dialog om plasseringen. Det eneste logiske etter hans syn er å dele gata i to og få ett stativ på toppen av bakken og ett i bunnen.

 

– I det minste burde vi få lov til å bruke det postkassestativet som vi betalte og satte opp forrige gang det kom et krav om samlestativ for postkassene. Den gang falt jo kravet fra Posten bort – så stativet har i stedet vært pyntet med blomster siden den gang, sier han.

Hva med avisene?

Det han synes er aller størst problem er avisene som leveres i postkassen om morgenen, for han tror ingen ønsker å gå i morgenkåpen langt ned i veien for å hente dem.

– Jeg er redd det betyr avisdød rett og slett. I motsetning til Posten, så betaler vi faktisk for å få avisen levert – og da forventer jeg å få den hjem til min adresse. Jeg sverger til papiraviser fortsatt, fordi jeg sitter foran skjermen hele dagen ellers, men hvis avisbudene slutter å levere her hjemme, så vil jeg faktisk si opp flere aviser, sier Hans-Olav Johnsen.

– Dette er ikke en utvikling jeg som redaktør ønsket. Jeg vil helst at våre abonnenter skal kunne gå ut i tøfler og slåbrok for å hente avisa i postkassa. Men nå har denne utviklingen kommet og beskjeden til meg fra Telemark Distribusjon, som leverer både Telen og andre aviser, er at avisbudene i utgangspunktet skal forholde seg til retningslinjene fra Posten om samlestativer. Personer med nedsatt funksjonsevne, som sliter med å gå til samlestativet, kan ta det opp med Amedias kundesenter, sier Telens redaktør Jens Marius Hammer.

Han forstår absolutt frustrasjonen, men håper likevel at abonnentene også i fremtiden ser verdien av lokalavisen.

– Det er likevel et tema jeg skal drøfte med andre redaktører i Amedia, sier Hammer.

Kommentarer til denne saken