Gå til sidens hovedinnhold

Pleie- og omsorg: - Et meget vellykket stunt

En presset bemanningssituasjon på grunn av pandemien, gjorde at Notodden kommune og prosjektleder for den frivillige appen Nyby, i midten av desember etterlyste mennesker som kunne ta på seg vakter.

For abonnenter

Dette gjorde at Lise Wiik via Nyby fikk 10-12 henvendelser, og til slutt endte det med at kommunen fikk 14-15 henvendelser fra folk som kunne tenke seg å ta noen vakter i helsetjenestene. Kommunalsjef Anne Grete Rønningsdalen er svært fornøyd.

- Mange av dem som meldte seg reddet faktisk en del av vaktplanene våre i jule- og nyttårshelgen, så dette var et vellykket stunt, sier Rønningsdalen.

Flere i karantene

I løpet av jula fikk de covid-19-smitte inne på institusjonene, både blant ansatte og pasienter. Dette førte igjen til at flere ansatte måtte i karantene.

- Flere av dem som meldte seg til å ta vakter, kunne steppe inn på kort varsel. Dette var kjempefint, sier Rønningsdalen, og legger til at de heldigvis også fikk raskt kontroll på smitteutbruddene.

- Dere etterlyste blant annet pensjonerte helsearbeidere, var det mange av dem som meldte seg til tjeneste?

- Nei, det var ikke mange, og det tror jeg skyldes at vi har hanket mange av dem inn allerede. Vi har allerede pensjonister som tar vakter og andre som jobber med blant annet vaksinering, svarer Rønningsdalen.

- Vil fortsatt ha flere

- Hvem er det som har steppet inn denne jula?

- Det var folk i alle aldre, noen jobber i andre kommuner og hadde litt tid til overs. Dette har vært veldig positivt. Vi tror også at flere av dem som har tatt vakter nå kommer til å fortsette med dette ved behov. Etter jul har det blitt stille med henvendelser, men vi ønsker oss fortsatt flere folk til å stå på reservelisten vår, for vi vet jo ikke hvordan smittesituasjonen utvikler seg framover, så bare ta kontakt, sier Rønningsdalen, som ikke hadde regnet med at så mange ville melde seg.

Alle som skal jobbe i helsetjenestene i kommunen må godkjennes før de starter, og får jobbe der kompetansen passer best. Stuntet med å benytte Nyby benyttes ikke lenger, siden det er en app for frivillig arbeid. De som tar vakter i kommunen må inn i kommunens system og utfører en lønnet jobb.

- Vi nådde fram

Prosjektleder for Nyby-appen er svært fornøyd med at de nådde så godt fram som de gjorde.

- Folk som kontaktet meg forsto at kommunen behøvde hjelp, og sa at de hadde litt tid til overs. Det var veldig hyggelig å ta imot disse henvendelsene. Det var iallfall 10-12 personer jeg snakket med før jul. Dette var mennesker både med og uten helsefaglig utdanning, alt fra ungdom til eldre. Noen av dem som går på omsorgslinja ved Notodden videregående skole tok også kontakt, forteller Wiik.

De fikk god respons via nettsiden til kommunen, noe Wiik i utgangspunktet ikke hadde helt trua på.

- Jeg var litt skeptisk til hvor mange som sjekker kommunens nettside jevnlig, men det gjør tydeligvis folk og trolig på grunn av pandemien.

Wiik kan opplyse at den frivillige appen Nyby har 25 frivillige som er klare til å ta i et frivillig tak, men at alt er lagt på is inntil videre. - I disse pandemitider tør vi ikke slippe frivillige inn i institusjonene, forklarer Wiik.

Kommentarer til denne saken