– Jeg la ut advarselen i tre grupper på Facebook, og i tillegg har jeg fått fem-seks private meldinger. Det er tydeligvis mange flere enn meg som har vært utsatt for noe liknende. Det skal sies at jeg var veldig heldig siden tjuven (e) ikke fant innholdet interessant, sier Silje.

Det er særlig det siste halvåret folk har opplevd at noen stjeler fra postkassene, eller sjekker om det er noe av verdi i der. Det er på Skogen dette nå er et problem.

– Var visst ikke av verdi

Pakken som ble lagt i postkassa til familien til Silje sist tirsdag, kom fra ungenes bestemor på Sørlandet. Den inneholdt to par sokker og en del til en plastleke. Tjuven (e) reiv opp pakka for å se hva den inneholdt, men tok ikke med seg noe.

– Innholdet var tydeligvis ikke av stor nok verdi. Heldigvis hadde ikke bestemor lagt med penger denne gangen. Det gjør hun noen ganger, selv om vi har sagt at hun ikke må gjøre det. Vi har nå fortalt om det som skjedde, og bestemor har presisert at hun skal sponse ny postkasse med lås til oss, slik at barnebarnas pakker er sikret for framtiden, forteller Silje.

– Skal ikke være sånn

Silje har ikke anmeldt saken, da dette ikke var noe tjuveri, og da hun også antar at saken ville bitt henlagt med det samme. Hun innser at hun burde ha hentet pakken med det samme meldingen om den kom. Pakken ble liggende i postkassa i cirka 30 timer. Hun vet også om folk som har blitt nødt til å sette lås på postkassa si.

– Det kan da ikke være slik at man må stå ved postkassa og vente til posten kommer, for å være sikker på å få alt man skal. Dessverre viser det seg at det som skjedde hos oss, ikke er uvanlig, sier Silje.

Av kommentarer og private meldinger går det fram at flere har opplevd denne type tjuveri. Noen har også blitt frastjålet hele postkassa. Det er lagt merke til mistenkelige personer ved postkassestativene, og det antas at noen følger med på postmann, og benytter anledningen rett etter at pakker og brev er lagt i kassene. Dette skal også ha vært et problem på Kongsberg i fjor.

Mye av verdi

I desember sendes det spesielt mye julegaver som pakker, og det er også helt vanlig at det sendes ut nye pass, førerkort og bankkort som brevpost.

Arild Aamodt er distribusjonsleder for Posten i Notodden og Tinn og forteller at de ikke har fått noen spesifikke meldinger om denne type tjuverier i de siste.

– Men, vi får av og til etterlysninger på post som ikke har kommet fram. Vi kommer til å følge nøyere med, sier Aamodt, etter å ha hørt om det som skjer på Skogen.

Politistasjonssjef i Notodden, Helge Folserås, opplyser at politiet ikke har mottatt anmeldelser på denne type tjuverier i den senere tid.

– Det er synd at det må være slik, men jeg oppfordrer alle om å ha lås på postkassa. Det sendes bankkort som brevpost, og kortene kan brukes på småbeløp uten kode. Vi opplevde også for en del år tilbake at det ble stjålet konfirmasjonstelegram med penger ifra postkasser, sier Folserås.

– Mange lar være å anmelde denne type ting for de regner med at saken uansett blir henlagt, kommentar?

– Vi ønsker i utgangspunktet all kriminalitet anmeldt, vil igjen oppfordrer om lås på postkassene, og brytes disse opp så håper vi iallfall det anmeldes, svarer Folserås.