Her er tipsene for deg som er lei av å gå rundt hytta

PÅSKE: Snart er det påske og DNT Telemark minner om alle mulighetene som finnes i Telemark. Bildet er tatt på Finse i 2017.

PÅSKE: Snart er det påske og DNT Telemark minner om alle mulighetene som finnes i Telemark. Bildet er tatt på Finse i 2017. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

DNT Telemark har mange tips til de som ønsker å oppleve en ekte fjellpåske eller satser på en påske i lavere strøk.

DEL

Fjell-Telemark er uansett klart for påsketuristene, med sjeldent store snømengder å boltre seg i. Den Norske Turistforening venter derfor storinnrykk på fjellet i år.

Henriette Hack, leder for butikk og tursenter i DNT Telemark, forteller om forhold som byr på påskestemning:

– Det er sjelden vi har så mye snø som nå. Det gjør at det er flotte skiforhold både i fjellet, på vidda og i lavlandet, forteller hun.

Snø overalt

Det er ingen selvfølge å ha så gode snøforhold både i lavlandet og på fjellet inn mot påskeferien. Meteorologene forespeiler at været vil holde seg tørt, kaldt og stabilt til over påske, og dermed kan vi gå mot en høytid med drømmeforhold for ski- og akeglade, sier generalsekretær i Den Norske Turistforening (DNT), Nils Øveraas.

SNØ NOK: - Det er sjelden vi har så mye snø som nå. Det gjør at det er flotte skiforhold både i fjellet, på vidda og i lavlandet, forteller Henriette Hack, leder for butikk og tursenter i DNT Telemark .

SNØ NOK: - Det er sjelden vi har så mye snø som nå. Det gjør at det er flotte skiforhold både i fjellet, på vidda og i lavlandet, forteller Henriette Hack, leder for butikk og tursenter i DNT Telemark . Foto:

Påske er høysesong for DNT, og frivillige over hele landet har jobbet på spreng de siste ukene med å gjøre hytter og ruter i stand. Løyper kvistes, matlager fylles og ved fraktes inn. Alt dette gjøres for å gi Ola og Kari den gode påskeopplevelsen og smaken på det enkle, men klassiske friluftslivet.

DNTs betjente hyttene sørger for lokal mat, mens du på de ubetjente hyttene er din egne herre. 

Fjell og kyst

Her erDNT Telemark sine tips til de som ønsker å enten oppleve en ekte fjellpåske eller planlegger lavlandspåske i Telemark.

Skitur på Hardangervidda: Hardangervidda er et påskeferieparadis. Den langstrakte vidda byr på mange turmuligheter og overnattingssteder som Kalhovd og Mogen. Dette er betjente hytter.

Utforsk Lifjell: Lifjell byr på et nettverk av skiløyper. DNT Telemark anbefaler Lifjellstua, som nylig ble DNT-hytte, og gå turer med hytta som utgangspunkt.

Topptur på Gaustatoppen: Turen for den eventyrlystne. Man kan gå på ski opp eller ta Gaustabanen. 1883 meter over havet byr vertskapet på mat og vafler på Gaustatoppen Turisthytte. Det er også mulighet for overnatting.

Påske ved kysten: Kyststien går mellom Bamble og Kragerø, med overnattingsmuligheter på Jomfruland (Øitangen).

Vaffelvakter

Svanstul og Luksefjell: Dette er områder med lange skiløyper og turisthytter, for eksempel Flekkerhytta. Dette er en ubetjent hytte som må forhåndsbookes. En annen mulighet er hytta Fugleleiken, som ligger litt lenger inn på Svanstul. Her blir det faktisk vaffelvakter i påsken.

Fellestur for ungdom: Om du er mellom 12 og 23 år kan du bli med DNT Ung Gautefall på skitur i påska.

Utforsk nærmiljøet: I Telemark er det mange skiløyper å velge mellom. Dette er korte og lange, preparerte og upreparerte løyper, som alle er klare for å ta imot påsketuristene. Mange av disse ligger rett i nærheten av de forskjellige kommunsesentrumene i Telemark, og mange av de preparerte løypene kan en finne på skisporet.no. 

DNT Telemark anbefaler ellers å dra på oppdagelsesferd på truger. Dette utstyret gir deg mulighet til å ferdes på høye topper og i dype skoger. De tar lite plass, trenger ikke skispor eller smøring. DNT minner også om at været i fjellet endrer seg raskt og det er viktig å være forberedt på uvær. Husk fjellvettreglene.

Artikkeltags