Gå til sidens hovedinnhold

– Pårørende kan møte de eldre i kontrollerte former

Artikkelen er over 1 år gammel

– Vi skal foreta en forsiktig og kontrollert åpning av institusjonene i tråd med Folkehelseinstituttets anbefalinger, sier kommunalsjef Anne Grete Rønningsdalen.

Åtte uker har gått siden Notodden kommune stengte institusjonene for besøk 10. mars, to dager før myndighetene traff den samme beslutningen. Det mener kommunalsjefen var helt nødvendig for å unngå smitte for de i risikogruppen som bor på institusjon. Andre steder i landet har det oppstått dødsfall ved institusjoner hvor smitten har sluppet inn.

Forsiktig åpning

– Det blir nå gitt mulighet for besøk innenfor visse rammer og kriterier. Vi må fortsatt være strenge for å sikre våre beboere etter beste evne. Vi åpner opp for besøk etter avtale med avdelingene. Det må avtales i god tid da vi må ha personale som følger opp ved besøk. Det er kun besøk av nærmeste pårørende og maks to personer om gangen. Besøkende må selvfølgelig være friske og ikke i karantene, sier styrer ved Haugmotun om retningslinjene som også gjelder Gransherad og Teletunet omsorgssenter.

Vi få spørsmål

– Det vil bli spurt om de pårørende er friske av ansatt hver gang og en sjekkliste med signering hos oss skal være på plass før pårørende slippes inn, poengterer Gjuv.

– Besøk på maks ca. 30 minutter. Besøket skal skje utenfor avdelingene og med en meters avstand. Det er viktig å planlegge da vi kan ikke ha mange som har besøk samtidig. Om dere ikke slippes inn umiddelbart, må dere vente tålmodig på god avstand, sier Gjuv om reglene som er behandlet av beredskapsteamet i Notodden kommune.

Ta bare kontakt

– Er det noen som lurer på noe, er det bare å ta kontakt. Det er forståelig at mange opplever denne situasjonen som uklar. Vi ber om forståelse for at vi må ha kontroll og planlegge dette. Vi ønsker dere hjertelig velkommen tilbake hos oss og vi setter pris på at dere nå kan møtes, sier Gjuv på vegne av styrere og ansatte.

– Vi vil gjerne få si tusen takk for velvilje og forståelse i denne situasjonen, sier virksomhetslederen.

Berømmer ansatte

Kommunalsjefen har rost de ansatte for innsatsen og gjør det så gjerne igjen.

– Da har opptrådt profesjonelt og gjennomført selvpålagte restriksjoner i egne privatliv. Det synes jeg er flott og det har vært helt nødvendig, sier kommunalsjefen for helse og omsorg. Notodden har som kjent kun hatt tre kjente tilfeller av koronasmitte med god og sikker smittesporing. I tillegg var det en ansatt ved sykehuset som ble smittet, men vedkommende var ikke hjemmehørende i Notodden. Vedkommende fra Viken ble umiddelbart satt i karantene på familiens hytte i Bø.

Kommentarer til denne saken