Juleforberedelsene er i gang for Notodden frivilligsentral og Notodden Røde Kors, som i år igjen drar i gang den store julegaveaksjonen for å glede mange barn.

– Situasjonen er i hvert fall ikke blitt bedre for folk det siste året, så behovet for støtte og gaver bare øker, sier Anita Hagen i Notodden Røde Kors.

Meld inn ønsker

Familier med barn mellom 0 og 18 år, som sliter med å oppfylle barnas ønsker til jul i år, kan ta kontakt med frivilligsentralen og melde inn et ønske. Det må skje i løpet av november, slik at det blir tid til å handle inn og levere ut gavene i god tid før jul.

– Vi sender ut informasjon via Helsestasjonen, Flyktningtjenesten, Nav, Psykisk helse og Idea, men alle familier som er i en presset økonomisk situasjon er velkommen til å ta kontakt og melde inn ønsker. Alt foregår anonymt, sier Ellen Solberg Eliassen ved Notodden frivilligsentral.

Fylles med ønsker

– Vi henger opp ønskelappene på det store treet i sentrum lørdag 3. desember. Da er det julemarked og mye folk i byen – og vi håper at mange også i år vil velge seg et ønske de kan oppfylle, sier Ellen Solberg Eliassen,

Hun er egentlig ikke i tvil, for hvert år blir ønskelappene nærmest revet bort så fort de henges på en grein. På ønskekortet står det for eksempel «Gutt 7 år – Lego» eller «Jente 13 år – parfyme». Alle gaver pakkes inn og merkes med merkelappen.

– I år, som i fjor, skal gavene leveres inn her på Telemarkens bokhandel – eller ved treet i løpet av julemarkedet, sier Anne-Lise Tjønn, leder i Notodden i sentrum, som sender en takk til Telemark Trykk for gratis lapper også i år.

I år har de også opprettet en Vippskonto til juleønskeaksjonen, slik at det også er mulig å støtte med valgfri sum. Vippsnummeret er 11150.

– Særlig gaver til ungdom koster gjerne litt mer enn vi kan be en privatperson betale alene. I fjor fikk vi kjøpt gaver spesielt til disse med restene av pengene vi samlet inn under pandemien i 2020. Det håper vi at skal gå an også i år, hvis noen vil støtte formålet med en sum, opplyser Ellen.

Rørende møter

Eva B. Øverland, Astrid Antoniussen og Ellen Dankertsen, som i flere år har hengt opp lapper og tatt imot gaver ved juletreet, har opplevd mange rørende situasjoner – og at giverviljen er veldig stor i Notodden.

– Både foreldre og besteforeldre benytter anledningen til å ta med barn og kjøpe gaven, slik at de lærer viktigheten av å støtte andre. I fjor var det en jente som ble så lei seg da hun forsto at noen barn får veldig få gaver – så faren tok henne med rett inn i en butikk og kjøpte gave og leverte hos oss ved treet samme dag. Det var godt for jenta å være med på, forteller Astrid.

– I fjor hang vi opp rundt 110 ønskelapper – og vi regner med at enda flere sliter økonomisk i år. Så vi håper at det samtidig er mange som har råd til å avse noen kroner til tross for at mye har blitt dyrere den siste tiden. Med verdenssituasjonen er det kanskje viktigere i år enn noen gang at barn og ungdom får ha forventninger til jul, sier Eva.

Det blir i tillegg mulighet til å gi gaver gjennom Tuvensenteret sin julegaveaksjon også i år.