Det smitter lett, er ubehagelig og tømmer deg helt. Omgangssyken går i perioder, men ifølge lege Kjetil Høye er det verst på denne tiden av året hvor det skifter mellom å være varmt og kaldt ute.

– Er du smittet, vil du vanligvis oppleve kvalme før du får oppkast, og til slutt diaré, forklarer forsvarslegen.

Han legger til at du også vil kunne oppleve feber, muskel- og leddsmerter og hodepine.

Mat er viktig

Når du tilbringer store deler av dagen ved doskåla, er det lett å glemme å få i seg nok væske og mat.

TA DET MED RO: Lege Kjetil Høye råder alle til å slappe av og bruke tiden det tar for å bli frisk når du har omgangssyken. (Foto: JO E. BRENDEN)

– Du kan faktisk bli raskere frisk av å få i deg mat, røper han.

Selv om mat er viktig for å forkorte tiden du ligger hjemme med omgangssyken, er det ikke alltid så lett å få i seg næring.

– Spis det du vil, og la barn få spise det de vil. Men det kan være lurt å starte med supper og most mat, råder Høye, som påpeker at du bør spise lite om gangen.

Derfor må du drikke nok

Det er ikke bare mat som er viktig å få i seg når du er syk. Nok væske er heller ikke noe du må glemme.

– Det er viktig å være oppmerksom på dehydrering, fordi du mister mye væske – spesielt når du har diaré, sier Høye.

Han råder til å drikke små mengder vann nesten hele tiden mens du er syk. Det vil også virke lindrende mot kvalmen.

– I tillegg bør du spise mat, for det kan faktisk gjøre deg raskere frisk, røper han.

Det du imidlertid bør unngå, er å drikke ren melk. Det kan nemlig forlenge sykdomsperioden. Legen anbefaler heller ikke kaffe, alkohol eller røyk mens du spyr eller har diaré.

– Har du behov for å drikke noe annet enn vann, kan du prøve med litt utvannet saft eller drikke cola for å få opp blodsukkeret. Du kan også kjøpe pulver som inneholder salter og sukker på apoteket, sier han.

Omgangssykens smitte og varighet

Inkubasjonstiden, altså tiden det tar fra du blir smittet til du merker symptomer, er på to til tre dager.

– Varigheten på omgangssyken er tre til syv dager. Hvis du vanligvis er helt frisk, og ikke i en av risikogruppene, trenger du normalt ikke gå til legen med mindre du trenger sykemelding, sier Høye.

Du er aller mest smittsom i starten av sykdommen, men du trenger ikke løpe tilbake på jobb så snart du har sluttet å merke symptomer.

– Er allmenntilstanden er god nok til å være på jobb, er det greit så lenge du ikke jobber i helsesektoren med pasienter som er syke eller har nedsatt immunforsvar. Du bør imidlertid gjøre det du kan for å hindre videre smitte, sier Høye.

Han viser til god håndhygiene, som for øvrig også er viktig for å forebygge omgangssyken, og det å ikke være for nære kollegene dine.

Husk prevensjon!

Det er litt ulike hensyn gutter og jenter må ta når du har hatt omgangssyken.

– Går du på p-piller vil pillene gå rett gjennom uten å tas opp av kroppen dersom du har kraftig diaré. Derfor bør det brukes annen prevensjon ut hele syklusen om du skal ha samleie, sier han.

Annen prevensjon kan jo være greit om du ønsker å unngå uønsket graviditet, men vil du slippe å få omgangssyken også, bør du følge disse rådene:

– Vask hendene dine grundig med såpe og vann, tørk deg med papirhåndkle, bruk litt desinfeksjonsmiddel på toalettringen, og vær generelt nøye med hygienen, sier lege Kjetil Høye.