Vil ikke ha ulven i Telemark

HAR HERJET: Ulven har herjet i Telemarks skoger, og blant annet tatt fire lam i Gransherad. Sp mener det er for mye ulv, og vil at alle jegere kan få felle den. (arkivfoto)

HAR HERJET: Ulven har herjet i Telemarks skoger, og blant annet tatt fire lam i Gransherad. Sp mener det er for mye ulv, og vil at alle jegere kan få felle den. (arkivfoto)

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

- Ulvene bruker sau i Telemark som lunsjbuffet på veg til og fra en bedre middag i Agder. Når en ulv som skulle vært skutt kan sprade fritt gjennom et jaktlag er det noe med systemet som er riv ruskende galt.

DEL

Telemark Sps Beate Marie Dahl Eide er opprørt – og vil ha fri jakt på all ulv i Telemark etter at et jaktlag i Gransherad hadde nærkontakt for noen dager siden. Dahl Eide sitter i Fylkestinget, i to hovedutvalg – og er blant annet tidligere fylkesvaraordfører i Sør Trøndelag. Hun er dessuten varamedlem til den regionale rovviltnemnda for region 2, altså for Telemark og tre nabofylker, som i vinter skal revidere den gjeldende planen for rovviltforvaltningen blant annet i Telemark.

Opprørt

Dahl Eide leste saken i Telen om jaktlaget i Gransherad som hadde svært nærkontakt med ulv – og er opprørt.

LES MER: –Så ulven komme mot meg bakfra

–Jegeren som var nærmest ulven hadde ikke registrert seg som lisens- jeger, og jaktlaget var heller ikke klar over at lisensfellinga var i gang igjen etter klagebehandlingen i Miljøverndepartementet. Telemark ligger utenfor ulvesona, og det skal ikke være ulv her. Likevel er det stadige observasjoner av ulv i Telemark.

Alle bør

Hun mener at alle registrerte storviltjegere bør kunne skyte ulv utenfor ulvesona.

–Dagens system med at jegerne må forhåndsregistrere seg for å kunne skyte ulv også utenfor ulvesona er et helt unødvendig hinder for en god og effektiv rovdyrforvaltning. Når en ulv går rett mot en jeger og stopper åtte meter unna, midt under lisensfellinga, må det være lov å skyte. Registreringen i Brønnøysund er i praksis en ren formalitet. Det stilles ingen andre krav enn at man er registrert jeger. De spesielle rapporteringskravene kan man ha uavhengig av forhånds- registrering.

LES OGSÅ: Ulven tok alle, «Anonyme» ulvejegere

Kritisk

Lisensjakta var i en periode stoppet på grunn av en klage fra Naturvernforbundet, som gjaldt alle vedtakene om lisensfelling av ulv over hele landet. Klagen var tydelig motivert av at man ikke aksepterer det gjeldende rovdyrforliket, mener Dahl Eide.

Dahl Eide er også kritisk til at det i perioder har vært vanskelig å få skadefellingstillatelse på ulv i Telemark og Agder.

–Det blir snakket mye om streifende ulv. Spørsmålet er hvor mye de skal oppholde seg her før de er telemarksulv. Når det er så jevne observasjoner av ulv i Telemark at de omtrent har laget seg et eget løypenett langs Tinnsjøen og i Vest-Telemark, er det mer enn et enkelt helgebesøk. For oss i Sp er dette enkelt: Ulven skal ikke være i Telemark, mener Dahl Eide.

Artikkeltags