Rekåa kraftverk offisielt åpnet

<B>ÅPNET: </B>I går ble Rekåa kraftverk offisielt åpnet. Her klipper Sveinung Rekaa og Tor Syverud snoren.

<B>ÅPNET: </B>I går ble Rekåa kraftverk offisielt åpnet. Her klipper Sveinung Rekaa og Tor Syverud snoren.

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Rekåa kraftverk ble offisielt åpnet i går, ved at eier Sveinung Rekaa og Tinfos-direktør Tor Syverud klippet over to strømledninger.

DEL

Rekåa har gjennom mange generasjoner blitt brukt som energikilde. I sin tid i forbindelse med ei oppgangssag man fortsatt ser tuftene av. I dag er det elektrisk kraft som produseres. Og som Sveinung Rekaa selv sa det; dette er vårt lille tilskudd for å få gjort noe med den globale oppvarmingen.

–Det hele startet egentlig på Dyrsku`n for fire år siden. Jeg kom i prat med representanter for Tinfos på deres stand. Og jeg nevnte at det kunne være interessant å se om Rekåa igjen kunne tas i bruk til produksjon. Vi hadde en del samtaler og det ble gjort undersøkelser. I mars i år startet anleggsarbeidene og i oktober var det hele klart for prøvekjøring, sier Sveinung Rekaa.

1,5 til 2,0 GWh'

Rekåa kraftverk er et lite kraftverk. Men det ser så langt ut til at produksjonen kan bli stabil, mer stabil enn forventet.

–Vi hadde vel trodd at elva nærmest ville vært tørr nå. Bunnfrosset på grunn av alle kuldegradene. Men det viser seg at det produseres godt med strøm også nå. Derfor er det fullt mulig at vi kan produsere 2 GWh her ved verket om det er godt med vann, sier Nils Thomas Lysbakken, som har vært prosjektleder.

–I gjennomsnitt er det snakk om halvannen GWh, og det er en lønnsom produksjon. Men vi forventer oss en del av de grønne sertifikatene som regjeringen har sagt vil komme. Det vil bety mye for slike små kraftverk.

(les hele saken i papirutgaven)

Artikkeltags