Gå til sidens hovedinnhold

- Ikke til å leve av

Artikkelen er over 11 år gammel

Fra 1999 og fram til mars var egenandelen 350 kroner. Nå må funksjonshemmede i Notodden betale 1980 kroner i måneden i egenandel for sosiale tjenester.

 

– Dette er stygt gjort. Det er nesten flaut at jeg fikk kommunens likestillingspris i 2008 for å ha jobbet for denne gruppen mennesker. Nesten så jeg har lyst til å levere den tilbake, sier en veldig skuffet Sign Bergskot.
 

– Jeg er sorgfylt, legger Ivar Tolstad til.

Fastsatt av Fylkesmannen

Begge er hjelpeverger og sinte på kommunen. Tolstad er aktiv i Landsforbundet for utviklingshemmede og pårørende og Bergskot i Norsk forbund for utviklingshemmede. Det var med skrekk flere hjelpeverger leste om de nye egenandelene, vedtatt av kommunestyret i budsjettbehandlingen før jul. Fylkesmannen fastsatte størrelsen på egenandelen i 1999, etter at Notodden kommunes vedtak om en høyere egenandel, hadde blitt påklaget.

– En indeksregulering hadde vært spiselig, men nær en seksdobling, det går bare ikke an, sier Tolstad. Han er sliten av å kjempe for de funksjonshemmede, og har sent Fylkesmannen kopi av klagen til Notodden kommune 2. mars. Han har stor tro på medhold også denne gangen, og ser i listene at rundt 20 personer rammes hardt.

Handler om livskvalitet

Den økte egenandelen gjøre at flere går i minus. De fleste bor i kommunalt drevne boliger via Nordlien og Heddal boligstiftelse, og bare de som har under 145 762 kroner (2G) i pensjon får bostøtte. Det er svært få. De som jobber på Vekst tjener 2000 kroner i måneden, og får for eksempel ingen bostøtte, og nå vil hele lønna bli spist opp av egenandelen. Spesielt i Solhaugveien, Ole Bulls gate og på Gulltun er dessuten husleiene høye.

– Det er de svakeste som rammes. Dette er mennesker som ikke har hatt mulighet til å opparbeide formue eller pensjonspoeng, forklarer Bergskot.
, avslutter Bergskot.

 


 

Kommentarer til denne saken