Møte om fengslende planer

Fengselsmøte: Møtet foregikk på møterommet til Nopro torsdag ettermiddag.

Fengselsmøte: Møtet foregikk på møterommet til Nopro torsdag ettermiddag.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

I dag presenterte lokale aktører planene for et fengsel i Notodden-regionen for Ap-fraksjonen i justiskomiteen på Stortinget.

DEL

Med justiskomiteens leder, Hadia Tajik i spissen, ankom fraksjonen torsdag ettermiddag. Det vil si telemarks, Lene Vågslid, Vest-Agders, Kari Henriksen og Opplands, Gry Haugsbakken.
De åpnet med å fortelle om et allerede utrolig positivt besøk i Telemark. de hadde besøkt fengslet i Skien og fått presentert Nomes planer for kriminalomsorg.
– Nå er vi spente på å høre hva dere har å fortelle, sa Tajik.

Gode forutsetninger

NUAS-direktør John Terje Veseth åpnet med å fortelle litt om den støtten planene om et fengsel i Notodden-regionen har i både Notodden og Tinn kommuner og at Notodden har en god del gode forutsetninger for å gi et nytt fengsel et godt tilbud. Veseth opplyste at planene også er presentert for flere allerede, blant annet Justis- og beredskapsdepartementet.
– Nå er jeg spent på stortingsmeldingen som skulle komme i høst, og forhåpentligvis kommer før jul. jeg er spent på om regjeringen vil satse på flere fengsel, sa Veseth. Og han var minst like spent på om regjeringen vil satse mer på tilbakeføring av straffedømte til samfunnet.
Det handler om den nye kriminalomsorgsmeldingen som dagens regjering jobber med.

Flere argumenter

Deretter fikk fylkesvaraordfører og styremedlem hos Nopro AS, Lise Wiik, ordet.
Hun sa at Notodden og NUAS kontinuerlig jobber for å få flere arbeidsplasser til Notodden, og at de gjerne vil ha statlige arbeidsplasser.
I tillegg trakk hun fram at også byggenæringen trenger mer å gjøre, og det viktigste av alt at Notodden har god kompetanse som kan gi et fengsel et godt innhold, og ikke minst det å føre folk tilbake i arbeidslivet. Hun siktet til Nopro og også andre aktører.
– Ved Notodden videregående skole er det nå bare to-tre prosent av elevene som slutter. Det er helt fantastisk bra, sa Wiik, og la til at fylkesordføreren støtter varmt planene om et fengsel og at fylkeskommunen har bevilget nesten en million kroner til videreføring av arbeidet med fengselsplanene.

Spennende planer

Aps leder i Notodden, Gry Bløchlinger understreket at Notodden trenger arbeidsplasser.
– Notodden har mistet mange industriarbeidsplasser og står også i fare for at tingretten flytter, så nye statlige arbeidsplasser trenger vi. Dette er spennende planer vi vil jobbe for, sa Bløchlinger.
Hjartdalsordfører og leder av Kongsbergregionen, Sven Tore Løkslid, fulgte opp og sa at politikerne i Hjartdal var orientert og at både de og Kongsbergregionen støtter planene.

Bakmannen Borgar

Deretter fikk prosjektleder Borgar Løberg i Faveo prosjektledelse ordet. Han fortalte litt om egen bakgrunn som bygg og anleggsmann og som et politisk dyr, og kan ses på som bakmann i fengselsplanene.
– Jeg leser alt av politiske dokumenter, og fant ut at det var tverrpolitisk enighet om at det trengs flere fengselsplasser, og så begynte jeg arbeidet, sa Løberg. Kort fortalt kunne han presentere et fengsel med plass til 100 til 150 innsatte og minst like mange ansatte.
– Vi har finansieringen på plass og tre solide investorer i ryggen. Nøkkelen til et nytt fengsel kan stå i døra 31. desember 2018, sa Løberg, og la til at Notodden kan tilby sentrale myndigheter et fengsel med et spesielt godt innhold.

Mange arenaer

Dermed gikk ordet til Turid Nordli Andersen som har jobbet i 17 år på Nopro AS, og som fortalte om bedriftens mange avdelinger, og ikke minst arbeid med bistand.
– Vi har alt fra lavterskeltilbud og naturen som arena, til kontakt med næringslivet. Vi har mulighet til å følge opp folk inntil tre år, og det gir trygghet og motivasjon for folk til å innrette seg mot arbeidslivet, sa blant annet Andersen.
Hun var opptatt av å komme inn på et tidlig tidspunkt når det gjelder innsatte, for å fylle dem med kunnskap, for å danne nettverk og forberede dem på krav som stiller ute i samfunnet.
– I årets ni første måneder hadde vi et resultat på 87,5 prosent ut i arbeid, fortalte Andersen.

Flere utfordringer

Prosjektleder Anne Kvalheim fortalte om Brobyggeren, og utfordringene Notodden hadde og fremdeles har. Stikkord er høyt sykefravær, mange på sosial stønad/trygd, høy medikamentbruk for psykiske lidelser, stor bruk av spesialisthelsetjenester og mange rusavhengige.
– Vi må snu trenden, og dette var også grunnen til at Brobyggeren ble til. Vi erkjente at vi sviktet de med rus og psykiske problemer på alle nivåer, fortalte Kvalheim. Deretter fikk Ap-fraksjonen høre om organiseringen og alle som deltar under Brobyggeren, og hvordan de arbeider sammen.
– Målet er helhetlig hjelpetiltak, sa Kvalheim.

Hva trengs?

Etter orienteringene ga Lene Vågslid klar beskjed:
– Vi må få vite hvilken innsats som trengs fra oss, av både penger og annet, sa Vågslid.
Løberg repliserte med at en OPS-modell (offentlig privat samarbeid) ville gi en rask framdrift, og opplyste at han også snakket med andre fraksjoner på Stortinget.
Overfor Telen kunne han også opplyse at han har hatt noen turer gjennom vandrehallen på Stortinget om saken, og at han da har hatt audiens.
I morgendagens papirutgave av Telen kan du blant annet lese om Hadia Tajiks kommentarer på det hun hadde fått hørt.

Artikkeltags