Julemesser er det mange av, men få er så rotekte som helgens messe på Evju bygdetun i Sauherad. Med fire slag steinovnsbrød, rømmegrøt, ulltoving og skjenk i Oppstugo inviteres det til julemesse på Evju til helgen. Og alt dette er strengt tatt bare en forsmak på hva gjestene kan glede seg til på tunet lørdag og søndag.

Mye til salgs

Selve julemessa byr på noe for enhver med både trearbeid, strikking, akvareller, rosemaling, smykker, hatter, keramikk og smijern. Der finner man også kuriositeter som garn fra mohairgeit, mel fra Hjartdal bygdemølle og hjemmelaget sjokolade, samt småkaker til jul, fersk røye, lokale bøker, flatbrød, advent- og juledekorasjoner, honning og diverse klær.

– I den nybygde, flotte steinovnen har vi bakt 100 brød av ulike slag. For første gang i år byr vi dessuten på Evju bygdetuns egen eplemost med epler fra eplehage fra 1919 og blandet med pærer for første gang i Sauherad. Det ga den en spesiell og søt smak som altså fås bare her, forklarer gårdskona Jorid Vale.

Følger tradisjonen

Tradisjon tro blir det kulturelle innslag også på julemessa. Lørdag byr folkemusikkgruppa Glima på to konserter i Møllargutstugo og søndag stiller Nes nasjonale dansarring og Klunkelaget opp med to danseoppvisninger i stua.

Mens de voksne tar en titt på julemessas produkter, kan ungene kose seg med ponniridning, besøke geita, prøve ulltoving i snekkerbua eller måle krefter og mot i Gvarv speidergruppes store klatretårn.

Ny juleutstilling

I Galleri Nyhuus på Gvarv åpner juleutstillingen fredag. Den er åpen de to neste helgene med hele sju kunstnere representert: Ann Cathrin Haugland Andersen med koselige julekalendere, Børre Kaasa med keramikkskulpturer, Arild Rekkedal med malerier, Anne Kierulf med linosnitt, Liv Andrea Mosdøl med morsomme arbeidssmykker og Borghild Telnes med delikate skytsengler av både tekstiler og kalligrafi.

En av fjorårets julesuksesser på Galleri Nyhuus var ikonene til rumenske Gheorghe Murarasu. Samtlige 20 bilder ble solgt i løpet av to helger i fjor. Nå kommer han med nye 20 ikoner i bagasjen med motiver som Jesus, Maria, apostler og andre fortellinger fra bibelen – malt etter alle ikonkunstens regler.