Gå til sidens hovedinnhold

Åpnet Tinnkraft

Artikkelen er over 13 år gammel

Etter å ha investert 20 millioner kroner, kunne Olav Myrehaug fra Notodden og kompanjongene åpne det første private småkraftverket i Tinn kommune.

Den offisielle åpningen fant sted lørdag, men kraftverket har vært i prøvedrift siden 22. mai i år. Og så langt fungerer alt bra, konstaterer Olav Myrehaug, som eier Tinnkraft sammen med brødrene Sigmund og Olav Tov Røisland i Attrå. De tre har fallrettighetene i elva Gjøyst. Myrehaug, som nå bor på gården Berge, eier 50 prosent, mens brødrene Røysland har henholdsvis 40 og 10 prosent hver. Ordføreren i Tinn, Erik Haatvedt, fikk æren av å åpne kraftverket, med mange innbudte gjester til stede.

Planlagt i flere år

Ideen om å bygge et kraftverk i Gjøyst starta i 1998 - via et prosjekt i Vest-Telemark Næringsutvikling. Første løyve ble gitt i 2001, men det var da Olav Myrehaug flyttet til Berge, at det ble fart i sakene. Det ble gjort en utredning og ifølge Myrehaug har ingeniør Norolf Henriksen på Notodden har vært med i prosjektet fra startfasen. Etter flere års planlegging, startet byggarbeidene i august i fjor. Tinnkraft er finansiert med lokal kapital gjennom Tinn Sparebank. Arbeidene er gjort av lokale entreprenører, Notodden Mur ved Dag Merde har hatt ansvaret for den bygningsmessige biten på dammen og kraftstasjonen.

2,1 mill. årlig

Utbyggingen av Tinnkraft har kostet neste 20 millioner kroner. Middelverdien på årsproduksjonen er beregnet til sju GWh, nok til å forsyne 350 husstander med strøm. Hele kraftproduksjonen skal legges ut på nettet for salg i det åpne markedet. Skagerak Kraft kjøper krafta av Tinnkraft og selger den videre. Med en strømpris på 30 øre per kWh vil Tinnkraft tjene 2,1 millioner kroner i året.

Olav Myrehaug mener det er mulig å få utbytte av kraftverket innen fem til ti år. Men det avhenger helt og holdent av utviklingen i strømprisen.

Kommentarer til denne saken