17 000 har meldt sin interesse - ber folk ta vare på hverandre

5000 I FJOR: I fjor sa 1800 personer at de skulle gå turen. NRK meldte at 5000 personer deltok. I år har 4800 sagt de skal gå og 17 000 har ytret ønske om det. Det kan bli folksomt på lørdag.

5000 I FJOR: I fjor sa 1800 personer at de skulle gå turen. NRK meldte at 5000 personer deltok. I år har 4800 sagt de skal gå og 17 000 har ytret ønske om det. Det kan bli folksomt på lørdag. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

TINN: Lørdag skal magien fra i fjor gjenskapes når DNT Telemark og Norad inviterer til nattevandring til Gaustatoppen. Hele 17 000 personer har meldt sin interesse for det som blir den siste nattevandringen til topps.

DEL

Øistein Saugerud – som arbeidet på Gaustatoppen i nesten hele sitt arbeidsliv – uttalte i fjor at han aldri hadde opplevd maken til fint vær på toppen da 5000 tok turen på den første nattevandringen. I år kan det bli litt mer ruskevær og daglig leder i DNT Telemark, Jon Atle Holmberg, advarer folk som har tenkt å ta turen i tennissko og T-skjorte. De var heldige i fjor. Det var også de som tok turen med spedbarn på armen. Nattevandrerne bes også å bruke bussene og shuttlebussene som er satt opp – ellers blir det trafikkaos på Stavsro.

SISTE MULIGHET: Daglig leder i DNT Telemark, Jon Atle Holmberg, sier lørdagens nattevandring til Gaustatoppen til den siste.

SISTE MULIGHET: Daglig leder i DNT Telemark, Jon Atle Holmberg, sier lørdagens nattevandring til Gaustatoppen til den siste. Foto:

Venter storinnrykk

Holmberg sier nattevandringen først og fremst skal være gøy og moro, men for at flest mulig skal få akkurat den opplevelsen, må det noen forholdsregler til.

– Samtlige som deltok i fjor ønsket en ny tur, så derfor gjør vi det. Responsen i år er slik at jeg ikke tror det finnes ett menneske i Telemark som ikke selv skal eller kjenner noen som skal ta turen til Gaustatoppen på lørdag. Vi har hatt en helt overveldende respons så vi venter storinnrykk, sier Holmberg.

I 2016 var det Sivert Høyem som holdt konsert på toppen – i år er det Susanne Sundfør. Turen starter i år klokken 20.00 og Sundfør spiller klokken 23.30.

Fakta

I 2015 gikk verdenssamfunnet sammen om å vedta FNs 17 bærekraftsmål. De utgjør den globale arbeidsplanen for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og bremse klimaendringene innen 2030. I løpet av 15 år skal ekstrem fattigdom utryddes, sosiale ulikheter utjevnes og klimaendringene bremses. Målene gjelder ikke bare for utviklingsland, men alle land. Arrangement er en del av en opplysningskampanje om norsk bistand i regi av Norad.

Transportmessig er det flere muligheter for å komme seg til startstedet på Stavsro. Det anbefales å ta en av de 16 bussene som kjøres fra Rjukan sentrum eller parkere bilen på angitte steder i gaustablikkområdet og deretter ta en av shuttlebussene som går kontinuerlig derfra.

– De som forviller seg mot Stavsro med bil må forvente å bli stående i ganske mye trafikkaos. Både inn og ut. Da er det mye kjappere å ta en av bussene, sier Holmberg. Han anbefaler også samkjøring til Tinn.

For de fjellvante

DNT Telemark-sjefen er glad nattevandringen er populær, men understreker at det er for folk som er fjellvante.

– Dette er et arrangement for dem som er litt fjellvant og vet at de kan oppholde seg i fjellet. Skal man se Susanne Sundfør og ikke er vant til å være i fjellet forslår jeg å velge en annen konsert. Jeg skal ikke skremme folk fra ikke å prøve seg, men folk må kjenne sine begrensninger og snu i tide. Opplevelsen er like flott å se på fra Gaustablikk eller Stavsro. I fjor opplevde vi folk i tennissko og med spedbarn på armen. Om det tenker jeg at det bør man ikke gjøre. Barna som skal være med må være vant til å være i fjellet, sier Holmberg.

Det absolutt alle må ha med seg på denne turen er fjellsko, varme klær, vanntette klær, hodelykt, førstehjelpsutstyr, niste og varm og kald drikke. Holmberg sier 100 frivillig skal passe på publikum.

Foto:

– Vi har folk fra speideren, Røde Kors og DNT på plass langs løypa og på toppen. Det vil også stå folk ved starten av løypa for å gi råd til folk vi åpenbart ser ikke er kledd for turen eller er i stand til å gå opp. Det er ei steinrøys man skal gå i. Ikke prøv på noe du ikke har prøvd før.

Det advares også mot å stole på at Gaustabanen frakter deg ned fra fjellet. Kapasiteten er begrenset og man risikerer å stå å vente ute eller i permafrosttunnelen i flere timer.

Hjelp hverandre

– Er dere ikke redde for at det skal skje noe? Seks-sju tusen mennesker og på tre minutter sier det bang og idyllen blir til regn, isvind og tett tåke?

– Blir det fare for mye regn, vind og kulde avlyser vi. Det er en fortløpende vurdering. Gaustatoppen er ett av Norges mest ekstreme værområder fordi toppen er høy og utildekket. Det vi ber om er at folk hjelper hverandre hvis det oppstår noe.

5000: NRK meldte at 5000 deltok på lysvandingen i 2016.

5000: NRK meldte at 5000 deltok på lysvandingen i 2016. Foto:

Som TA tidligere har omtakt har det siden 1. juni vært nesten 30 frostnetter på Gaustatoppen allerede. Holmberg advarer derfor folk som sitter på terrassen i sol og fint vær i Skien eller Oslo mot å dra på impulstur til Gaustatoppen i shorts. Været er ikke det samme 1883 meter lenger opp.

– Det er kanskje sol der du er, men midtvinterstemperaturer på Gaustatoppen.

Skrekkblandet fryd

Holmberg sier årets nattevandring blir den siste i det omfanget vi kjenner den.

– Det er en skrekkblandet fryd å dra i gang disse vandringene og det er en vanvittig opplevelse å få med seg, men dette blir ikke et årlig arrangement fremover. Det kan vel hende vi finner på noe tilsvarende i mye mindre skala, men ikke som disse to nattevandringene. Årets vandring blir den siste, sier han.

Artikkeltags