Gå til sidens hovedinnhold

I helga kan det bli svært krevende forhold på fjellet

Artikkelen er over 3 år gammel

TELEMARK: Snøskredfaren kan øke til betydelig i helga.

Det skriver varsom.no.

Fredag heves skredfaren til oransje nivå, det er det nest høyeste varslingsnivået. I helga kan den øke til betydelig for områdene Vest-Telemark, Sunnmøre, Jotunheimen, Indre Sogn og Hallingdal.

Faren for snøskred blir betydelig flere steder på Vestlandet torsdag, og skredfaren øker i omfang allerede fredag.

Den økte skredfaren skyldes store snømengder og hard vind i fjellet som gir ferske flak av nysnø i leområder. At det under disse lagene ligger snødekke med rim og såkalt kantkornet snø, kan forsterke faren og gi større skred. I høyfjellet beskrives forholdene som krevende fredag.

Høyeste faregrad siste del av dagen

- Det ventes sør til sørøst vind, mellom frisk bris og liten kuling og snøfall. Mest nedbør sørvest i regionen. Litt stigende temperatur, men kuldegrader. Det er ustabile fokksnøflak/nysnøfak som utgjør hovedskredproblemet. Vind fra sør vil kunne legge opp nysnøflak i lehellinger mot sektoren mellom nordvest og sørøst. Der overflaterim fra helgen fortsatt er intakt, kan den nye snøen ha dårlig feste til underliggende snø. Lokalt kan det være mulig å påvirke svake lag av rim og kantkorn nede i snødekket, særlig der snødekket er tynt eller mykt, og i skoggrensen. Skredfaren vurderes til å øke til 3-betydelig. Høyest faregrad sørvest i regionen, siste del av dagen, lyder varselet på varsom.no.

Kommentarer til denne saken