Jaktet pedofile i Telemark

Artikkelen er over 2 år gammel

Stig Kalsnes avslørte menn som ville ha sex med mindreårige jenter, og publiserte bilder av mennene på nettet. Nå er han dømt til 30 dagers fengsel for å publisere bildene.

DEL

I 2015 startet Kalsnes organisasjonen «Barnas trygget». Målet var å avsløre pedofile og overgripere.

Han opprettet falske profiler hvor han utga seg for å være en 18 år gammel jente. Flere voksne menn svarte på annonsene, og han innledet chat med flere av dem.

Chattene dreide seg fort om sex. Tidlig i chatten oppga han at jentene var bare 13, 14 år eller 15 år, men det stoppet ikke mennene. Mennene ville gjerne møte det de trodde var mindreårige jenter.

Skjult kamera

Kalsnes møtte opp på avtalte tider og steder, men han kom ikke alene. Med seg hadde han en kameramann som filmet at han konfronterte mennene. Filmeren ble publisert usladdet på Facebook-sidene til «Barnas trygghet», flere av filmene inneholder også utdrag fra chatteloggene. Filmene og bildene fikk voldsom oppmerksomhet.

Filmene har fått store konsekvenser for mennene som ble filmet. To har blitt skilt og flere har mistet kontakt med familiene sine. En har fått flere trusler om vold.

Politiet mente at publiseringen av bildene var ulovlig, og tiltalte Kalsnes for hensynsløs atferd og brudd på åndsverkloven. 9. november møtte han i Kongsberg og Eiker tingrett.

I retten forklarte Kalsnes at de brukte navn for å advare foreldre og rette søkelyset mot menn som utnytter barn på nettet. Han tror ikke de ville oppnådd det samme hvis de hadde anonymisert mennene.

Kalsnes erkjente å ha publisert bildene, men forsvareren mente han burde frifinnes. Han mener publiseringen var innenfor ytringsfriheten. Forsvarer Jørgen Nicolai Hilsen Mowinckel pekte også på at Kalsnes hadde en aktverdig grunn: Han ønsket å avsløre overgripere.

Rett til beskyttelse

Retten er ikke enig, og mener publiseringen av bildene er straffbar. Retten peker særlig på at flere av mennene har forklart at publiseringen har fått alvorlige konsekvenser for dem.

– Etter rettens syn er det klart at også personer som kan mistenkes for straffbare og/eller støtende handlinger, har rett til beskyttelse av personvernet, skriver dommerfullmektig Marie Blix Werner i dommen. Retten dømmer Kalsnes til 75 dagers fengsel, men 45 av dagene er betinget. Det betyr at han bare må sone 30 dager.

Drammens Tidende har ikke lyktes med å få tak i Stig Kalsnes eller hans forsvarer, advokat Jørgen Nicolai Hilsen Mowinckel.

Etter publisering ble det startet straffesak mot fire av mennene. Én er dømt, én har fått forelegg og to er henlagt etter bevisets stilling.

«Barnas trygghet» fortsetter med å konfrontere pedofile og legge det ut på nett. Senest denne uke ble det lagt ut nye bilder, men nå er bildene sladdet. I forkant av rettssaken opplyste Kalsnes at han ikke lenger har tilknytning til «Barnas trygghet».

Jaktet pedofile i Telemark

Kalsnes og organisjasjonen har også jaktet pedofile i Telemark. I mars i år ble en mistenkt pedofil mann pågrepet i Porsgrunn etter at politiet fikk tips fra den omstridte gruppa.

Mannen i dette tilfellet var mistenkt for å møte det han trodde var en 13 år gammel jente, og for svært seksualisert prat med henne på nettet.

Den 13 år gamle jenta var i virkeligheten en av de falske profilene til «Barnas Trygghet», som de bruker til å spore opp mulige kriminelle.

Organisjasjonen dro til Porsgrunn for å spore opp mannen, og på Facebook la gruppa også ut en video der de følger etter mannen og et sladdet bilde av ham. Først etter at mannen hadde innrømmet forholdet kom politiet inn og foretok pågripelsen og tok beslag i mannens datautstyr.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken