– Ubehagelig å bli lurt slik

SVINDELFORSØK: Nei, Hilde Faye-Lund fra Sauland står ikke fast i Odessa, Ukraina.

SVINDELFORSØK: Nei, Hilde Faye-Lund fra Sauland står ikke fast i Odessa, Ukraina.

Artikkelen er over 1 år gammel

– Jeg står fast i Ukraina og er blitt frastjålet alt. Trenger penger for å komme hjem, sto det i en mail fra Hilde Faye-Lund til Telen torsdag morgen.

DEL

Det er ikke det første svindelforsøket Telen blir utsatt for – og neppe heller det siste. Og vi var heller ikke de eneste som Faye-Lund tilsynelatende fridde til for penger denne dagen.

Må ordne opp

– Nei, jeg har fått en del telefoner på morgenen – og det er fint at de fleste skjønner at mailen faktisk ikke er fra meg. Likevel er det veldig ubehagelig å oppleve at noen har tatt styring over e-postadressen min, sier Hilde Faye-Lund fra Sauland til Telen.

Hun er på vei hjem fra ferie – som ikke har gått til Odessa i Ukraina slik mailen gir uttrykk for, og skal slette mailkontoen så fort hun kommer hjem. Hun håper ingen lar seg lure av den fiktive e-posten som tilsynelatende er sendt fra henne.

Ikke besvar

– Det som mest sannsynlig har skjedd er at jeg fikk en mail i forrige uke fra Microsoft om at jeg måtte oppdatere maskinen. Jeg trykket på oppdater – og da ga jeg dem sannsynligvis innpass til maskinen min. Det er så fort gjort å bli lurt, man gjør jo gjerne som man blir bedt om, sier hun. Én uke senere slo altså svindlerne til med å sende ut diverse e-poster.

Hos Telen slo spamfilteret inn og plasserte e-posten i søppelpost-boksen, men ikke alle har den sikkerhetsventilen. E-posten er formulert med korrekt norsk språk og ser for øvrig fornuftig ut.

Ikke gå i fellen med å besvare mailen – svaret vil ikke gå til Hilde Faye-Lund, men til svindlene!

Slik lyder e-posten:

Jeg håper dette kommer til deg i tide. Jeg gjorde en tur til Odessa, Ukraina og min bag ble stjålet med mitt internasjonale pass og kredittkortet mitt inne. Ambassaden er villig til å hjelpe meg med å ta et fly uten passet mitt, jeg trenger bare å betale for billett- og hotellregningene. Til min forferdelse, kan jeg ikke få tilgang til pengene mine uten kredittkortet mitt og kontakte banken min, men de trenger mer tid til å gi meg et nytt kort. I denne uheldig situasjonen tenkte jeg på et lån som jeg kan betale tilbake så snart jeg kommer tilbake. Jeg trenger virkelig å bli med på neste flytur. Jeg trenger 19,680 nkr. Jeg kan sende deg mine detaljer om hvordan du kan overføre penger til meg.

Gi meg beskjed om det er mulig.

Jeg venter på svaret ditt

Med vennlig hilsen,

Hilde Faye–Lund  

Artikkeltags