Troverdig svindel i distriktet

IKKE LA DEG LURE: Slik så e-post nummer to ut. Der kom historien om helseproblemer, banktrøbbel og behov for penger.

IKKE LA DEG LURE: Slik så e-post nummer to ut. Der kom historien om helseproblemer, banktrøbbel og behov for penger.

Artikkelen er over 1 år gammel

Det som først så ut som et rop om hjelp fra en lokal dame til Telens e-post torsdag, viste seg å være svindel.

DEL

"God morgen, jeg beklager forstyrrelsen. Jeg trenger å snakke med deg, det er viktig. I tillegg ber jeg deg om å holde min e-post konfidensiell fordi jeg ikke vil at andre skal bekymre seg for min situasjon. Jeg stoler virkelig på deg. Kontakt meg via e-post" lød den første meldingen som gikk både til Telens hoved-e-postadresse og til én av journalistene kvinnen kjenner fra tidligere artikler i avisen.

Trengte hjelp

Journalisten så alvoret i beskjeden og besvarte, fordi det ikke var noe for øvrig i e-posten som vekket mistanke.

Kort etter kom svaret som raskt avslørte at det rett og slett er et veldig velskrevet svindelforsøk.

I eposten forteller vedkommende om helseproblemer som har oppstått og at hun hadde blitt rådet til å reise til Athen for å få medisinsk hjelp der for svulsten legen hadde oppdaget. Og så: "Men jeg har et problem, jeg hadde brukt mye penger på de første behandlingene, og jeg har ikke lenger det totale beløpet for operasjonen og farmasøytiske kostnader. Jeg trenger virkelig hjelpen din, gi meg et lån på 12.000 kroner vær så snill".

Videre forteller e-posten at kvinnen har trøbbel med banken sin, men at det problemet vil rettes om fem dager - og da kan hun returnere pengene til oss. Men operasjonen haster og må skje fort.

"Jeg er fortsatt på klinikken i Hellas, hvor onkologen behandler meg så fort jeg har det totale beløpet...Jeg trenger virkelig hjelpen din".

Telen har vært i kontakt med kvinnen mailen tilsynelatende kom fra. Hun er frisk og rask hjemme i Norge og har ikke sendt mailene.

Det er ikke usannsynlig at andre i Telens distrikt som hun har vært i kontakt med via e-post på et tidspunkt også har fått tilsvarende e-poster.

Ulike svindelforsøk

Det er all grunn til å være oppmerksom på alt man får av e-poster. Senest i dag fikk ansatte på Telen beskjed om at vi var hacket med trusler om at sensitiv informasjon funnet på våre pc-er skal brukes mot oss hvis vi ikke betaler en gitt sum.

Telen mottar daglig ulike svindelforsøk på e-post, men vi fremhever denne fordi det er mange som lar seg lure av akkurat slike e-poster hvor noen er i nød og trenger penger. Programmet Åsted Norge hadde nylig fokus på en kvinne som hadde latt seg lure av en mann som hun forelsket seg i og ville hjelpe bort fra landet han bodde i for å få ham til Norge. Til slutt hadde hun brukt 850 000 kroner på ham.

Artikkeltags