Gå til sidens hovedinnhold

Sp-Åslaug skuffet over budsjettforliket

Artikkelen er over 3 år gammel

– Det var trist at det ble forlik, men det finnes muligheter i og med at vi har en mindretallsregjering.

Det mener Sps Åslaug Sem-Jacobsen som i deres alternative statsbudsjett øker rammen til kommunene med to milliarder, mens kulturlivet og frivilligheten får 75 millioner mer enn budsjettforliket legger opp til. Også lokalsykehusene har Sp på sin kampliste når budsjettet kommer opp til behandling om en drøy uke. Sem Jacobsen lister opp andre kampsaker:

Nok penger til oppstart Telemark museum 14,4 mill. – forliket 0. Sp mener Telemarkskanalen må få seks millioner mer til vedlikehold, )

Milliondryss

– Mitt hjertebarn er kulturminner og vi «gruser» budsjettforliket med 12 mill. ekstra til verdensarven, forliket gir null. 10 mill. ekstra til automatisk fredede og arkeologiske kulturminner, forliket gir null. 15 mill. til kulturminner i privat eie som har mange objekter i Telemark, forliket gir kun 10. 14 mill. til teknisk og industrielle kulturminner, forliket gir kun 10 mill., 23 mill. ekstra til kirkebygg – forliket kun 10, fartøyvernsenteret får 3 mill. – null i forliket, 22 mill. til kulturminnefondet – forliket 20 mill., 3 mill. til fortidsminneforeningen sin museumsvirksomhet – forliket 0, 5 mill. til samiske kulturminner – null i forliket.

– Jeg ser jo at våre mål blir litt «lekepenger» og at de ble svekket gjennom forliket, men vi skal ta kampen og kan få noe gjennomslag, mener Sem Jacobsen, også fornøyd med at barnetrygden i eget partis budsjettforslag økes noe til litt over 1000 kroner, en ytelse som har stått stille siden 1997.

Tinnosbanen

I valgkampen lovet Sem-Jacobsen og partileder Trygve Slagsvold Vedum at de skulle ha fokus på Tinnosbanen. I sitt alternative budsjett har de ikke satt av penger.

– Nei, ikke direkte, men vi mener tekniske og industrielle kulturminner må styrkes med 12 millioner kroner og Riksantikvaren får langt mer penger til sine formål. PÅ nyåret skal jeg fremme et forslag i Stortinget om at vi konkret får en utredning pm Tinnosbanen, så skaen er ikke glemt. Vi må bare få konkret på bordet hva som trengs. Det er ingen hemmelighet at jeg ønsker kommersiell drift med tømmerterminal i Gransherad og at vi da får løst to mål samtidig ved at også turistrafikken vil kunne gå. Jeg ser også at Riksantikvaren kan presse på gjennom sine muligheter i budsjettet til å få til det som er kalt «Rusletog» som møter behovene som ligger i verdensarven. Tinnosbanen er viktig og jeg skal love at saken tas opp, sier Sem-Jacobsen.

Kommentarer til denne saken