Gå til sidens hovedinnhold

Frykter sommerfylla

Artikkelen er over 6 år gammel

Økt alkoholbruk kan skape utfordringer for mange i sommer.

– Dessverre ødelegger økt alkoholbruk både festen og ferien for mange. For en del kan det være vanskelig å komme tilbake på jobb etter ferien, sier Akan-styreleder og LO-sekretær Are Tomasgard til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Sammen med direktør Elisabeth Ege i Akan kompetansesenter framhever Tomasgard behovet for refleksjon på arbeidsplassene om alkoholkultur og ulike former for avhengighet.

Går utover jobben

– I Akan er vi tydelige på at rusmiddelbruk på fritiden er en sak for arbeidsgiverne når det får negative konsekvenser for jobbhverdagen, sier Ege.

Akan har utviklet såkalte dilemmaverktøy med tanke på å få opp diskusjonene omkring bruk av alkohol i arbeidslivet.

Ege og Tomasgard ser gjerne at bedrifter og virksomheter tar disse verktøyene i bruk.

Åpenhet om både skrevne og uskrevne spilleregler på en arbeidsplass, er alle tjent med, mener de to.

Dilemmaverktøyet (dilemmaverktoy.no) består av filmer, diskusjonstemaer, tips og råd om alkoholbruk og bakrus knyttet til jobben. Målet er å få til refleksjon rundt alkoholkultur, hva som er greit og hva man kan gjøre for å hindre uønskede situasjoner.

– Ferien er en tid hvor alkoholforbruket definitivt går opp for de fleste av oss. For de aller fleste byr det ikke på problemer. Selv om prosentandelen som får problemer med alkohol i ferien er liten, er antallet mennesker det handler om likevel veldig stort. Mange rammes indirekte, som barn og ektefeller eller andre som står nært, minner Tomasgard om.

Ungdomsfyll

Det kan også være snakk om ungdom som har fått feriepenger for første gang og drar på heisatur med venner. Ungdommer på fylla i utlandet kan gjøre ting de verken har ønske om i edru tilstand eller kontroll over i beruset tilstand. I ytterste konsekvens gjør noen handlinger de må leve med resten av livet. (ANB)

Kommentarer til denne saken