Skjøre kneledd på skiferie

Mange nordmenn reiser på skiferie til utlandet.

Mange nordmenn reiser på skiferie til utlandet.

Artikkelen er over 2 år gammel

- Nordmenn er kanskje født med ski på beina, men helt skadefritt går ikke vintersesongen for seg

DEL

Det sier skadeforebygger i SpareBank 1 Forsikring, Therese Nielsen. Mange nordmenn unner seg en utenlands skitur i vinterhalvåret, for eksempel i Sverige eller i Alpene. De siste tre sesongen har over 11.000 nordmenn reist på skiferie til Alpene med STS Alpereiser, og ifølge turoperatøren vil de se en økning på 7 prosent i årets sesong.

- Skader du deg i en skibakke i Norge så det jo det offentlig helsevesenet som tar vare på deg, og da slipper du unna med en liten egenandel. Skulle du derimot være uheldig i utlandet så må du bruke forsikringen din og da er det ofte SOS International som hjelper deg, sier Therese Nielsen.

Store forskjell på menn og kvinner

- Når vi deler skadene på kjønn så ser vi en markant forskjell de siste tre vintersesonger. Kvinner i Norden har flest skader på bein, ankler og føtter, mens nordiske menn i langt høyere grad har skader på overkroppen, sier divisjonsdirektør i SOS International, Karin Tranberg.

Hele 75 prosent av skadene som kvinner pådrar seg er på bein, ankler og føtter og av disse er 52 prosent av skadene i kneleddet. Menn derimot har bare litt over halvparten av skadene i underkroppen (52%). 48 prosent av skadene er på overkroppen og det går verst ut over skuldre og kravebein.

- En teori er at det krever mer aggressiv kjøring for å få skader på overkroppen, men det finnes lite fakta som forteller at det alene er årsaken. Det kan også ha sammenheng med at damer gjerne har mindre muskelkraft i beina enn det menn har. En annen teori er at det er flere alkoholpåvirkede menn i bakkene enn damer. Man blir naturligvis mer modig etter en klunk, sier Nielsen.

Passer på hodet

- Vi har ikke statistikk på bruk av hjelm, men vi ser at det er veldig få hodeskader de siste tre årene. Våre leger melder om at skiturister fra de nordiske landene har blitt mye bedre til å bruke hjelm de siste ti årene, sier Karin Tranberg

Samtidig er hodeskader ofte alvorlige og de får ofte stor oppmerksomhet.

- Selvsagt må du bruke hjelm. Også kan det være smart med ryggplate og ikke minst må sko og binding på skiene være justert slik at skiene løser seg ut når de skal, sier Nielsen.

Skadetoppen blant nordmenn

I følge statistikken til SOS International er dette skiskadetoppen blant nordmenn de siste tre årene:

Kneledd: 30% 
Legg, ankel og fot: 20% 
Skulder, overarm og kragebein: 16%
Albue, underarm og hånd: 9%
Lårbein og hofte: 7,5%
Nakke, rygg og bekken: 5,5%
Hode: 5%
Brystkasse: 4,5%
Uspesifisert/ flere områder: 1,5%
Mage: 1 %

Snitt-tallene for Norden samlet er relativt lik tallene for kun Norge. Det er bare skader på kneledd hvor danskene og svenskene har et litt høyere snitt.

Om SOS International

SOS International er Nordens største assistanseorganisasjon. Fra alarmsentraler i Danmark, Sverige, Norge og Finland yter SOS International akutt personlig assistanse over hele verden. SOS International tilbyr et bredt spekter av løsninger i form av verdensomspennende medisinsk hjelp og assistanse for reisende, helsetjenester og bilberging. SOS International har et nettverk av kvalifiserte leverandører og forretningspartnere over hele verden, samt mer enn 20 SOS Servicekontorer. Med mer enn 1100 ansatte representerer SOS International 30 nasjoner og samlet snakker våre medarbeidere mer enn 37 forskjellig språk. SOS International er eid av flere av de største forsikringsselskapene i Norden og har et saksvolum som plasserer SOS International som en verdens største assistanseorganisasjoner.

Artikkeltags