Gå til sidens hovedinnhold

Har du et rusproblem, eller er pårørende til en rusmisbruker?

Alarm i Notodden:

Artikkelen er over 5 år gammel

I så fall har det kommet et nytt tilbud til deg, for tirsdag ble Alarm i Notodden offisielt åpnet.

Alarm er en landsdekkende brukerorganisasjon for rusmisbrukere og pårørende. I Notodden er det Bjørg Helene Svendby og Stig Bakka som vil ta imot dere.

– Vi er veldig glade for å være her, all støtten vi har fått, og hvor godt vi har blitt tatt imot. Dette tror jeg skal bli kjempebra, sa Svendby, og tittet seg rundt i lokalene.

Hun bød på kake og smørbrød til blant annet ordfører, kommunal seksjonsleder og virksomhetsleder, representanter fra Idea og andre instanser, som hadde møtt fram med blomster og gaver.

Alt er helt gratis

Alle tilbud i regi av Alarm er helt gratis, og det stilles kun ett krav: – At alle som kommer hit er rusfrie, sier Svendby og Bakka.

Uansett alder og stand, eller hva du er avhengig av, så blir du tatt godt imot hvis du er nykter når du kommer. Første gangen er stedet det som kalles Fredagskafe, og foregår på formiddagen.

Fredag 16. desember

– 16. desember er første sjansen. Vi serverer forresten også et gratis måltid under hvert møte, forteller de to.

Hvis du ikke vil droppe innom fredagskafeen, kan du også kontakte dem for å få en en-til-en samtale.

Den dagen du har bestemt deg for å bli rusfri, kan du gå inn i selvhjelpsgruppa som kalles Snugruppa.

– Da har du tatt et valg og må være rusfri. Her tar vi opp ulike tema, snakker sammen og utveksler erfaringer.

Får hjelp og støtte

Svendby og Bakka vet at det ofte er mange ting å rydde opp i før man kan få et liv som går mer på skinner. Det kan være gjeld, forhold til arbeidsgiver eller Nav, venner, familie eller kanskje medisinske forhold.

– Kanskje bør man slette alle kontaktene på telefonen, sier Svendby. Det handler om å bygge seg opp et nytt, sunt miljø.

Bakka legger til at de har en ærlig, åpen og direkte dialog i gruppene, og at målet er å bygge krefter og styrke sitt eget liv.

Må bli sin egen direktør

Fylkesleder Idar Grotle, og tidligere pårørende til en rusmisbruker, sier det slik:

– Man må bli direktør i sitt eget liv og eie 100 prosent av aksjene. Gir du bort en prosent har du mistet taket på eget liv.

Grotle legger til at det å skape endring i livet sitt, er noe av det vanskeligste som finnes. Jeg er glad jeg har vært pårørende, og ikke gjennomgått det disse to har, sier Grotle.

Har fått hjelp av Alarm

Svendby har vært rusfri i over tre år, og Bakka i to år når vi kommer til april. I dag smaker de ikke så mye som et glass vin.

– Det å kunne bruke min erfaring til å hjelpe andre, gir meg en god følelse, sier Svendby.

Bakka nikker enig, og legger til at Alarm fungerer så bra.

Det handler om hjelp til selvhjelp, om å lære av andres erfaringer, om å skape seg et nytt liv og om å gjøre noe sammen med andre rusfrie.

– Vi har noe som heter Aktivitetskarusell også. Da drar vi på kino, bowler, drar i badeland eller kanskje på fisketur, forteller Bakka.

For- og ettervern

Alarm skal samarbeide med flere kommunale tjenester, og Svendby har fått plass i Brobyggerrådet. Alarm jobber med både for- og ettervern, og skal på landsplan også begynne arbeid knyttet til Kriminalomsorgen.

Allerede før Alarm i Notodden har markedsført sitt tilbud, har ni personer tatt kontakt. Alarm driver ikke behandling, men har månedlig kontakt med en veileder som er psykolog ved Sykehuset Telemark.

Alarm tilføres midler fra staten, og den totale finansieringen består av offentlige midler.

Skal videreutdannes

Bakka og Svendby har fulgt flere kurs i Skien, og flere blir det.

– Vi skal utdanne likepersoner, eller støttekontakter med spisskompetanse på dette området om du vil. Vi har flere større prosjekter på gang, forteller fylkesleder Grotle.

Notodden er det tredje stedet hvor Alarm etablerer seg i Telemark. Fra før er organisasjonen etablert i Skien og på Ulefoss.

– Tilbudene skal bygges opp sakte og sikkert, avslutter trioen, og ønsker alle velkommen.

I Telens papirutgave og E-avis kan du lese mer om selve åpningen, som foregikk tirsdag formiddag.

Kommentarer til denne saken