– Her går det så det suser

STÅR PÅ: Tom Andreas Haugen (bak f.v.) Øystein Haugen, Jannicke Låstad, Aslak Fjeld, Henrik Moen Strand (foran f.v.), Bjørn Helge Hinna og Ole Bjørn Dale står på for virksomheten på Tuven.

STÅR PÅ: Tom Andreas Haugen (bak f.v.) Øystein Haugen, Jannicke Låstad, Aslak Fjeld, Henrik Moen Strand (foran f.v.), Bjørn Helge Hinna og Ole Bjørn Dale står på for virksomheten på Tuven. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

– Vi overtok Steinsenteret 8. januar i 2003, samme dag som jeg tok lappen, forteller Øystein Haugen. Han legger til med et smil at den dagen fikk han låne bilen til pappa og kjøre hjem til Gvarv.

DEL

Haugen bor fortsatt på Gvarv, og familien er fra Gvarv, mens bedriftens hovedbøle ligger i Bø, på veien mellom Hørte og Reshjemvegen. Systemblokk har 100 ansatte, og Haugen er daglig leder for Systemblokk Notodden, skifer og steinsenter med åtte ansatte.

TIDKREVENDE: Det er ikke noe hokus pokus å legge stein selv, men det tar tid.

TIDKREVENDE: Det er ikke noe hokus pokus å legge stein selv, men det tar tid. Foto:

-Et fantastisk år hittil

Avdelingen i Notodden doblet omsetningen fra 2015 til 2018, opp til 22 millioner kroner i fjor. Allerede ligger de an til en omsetning på over 30 millioner kroner i år. – Det er fryktelig moro når det går så bra, men det kommer ikke av seg selv. Det er mye jobb, og at det går så bra skyldes den utrolig gjengen som jobber her. Vi har kunnskapsrike, flinke, blide folk i butikken, og i produksjonen står de ansatte på døgnet rundt i perioder. Og vår kjempegode selger, Aslak Fjeld, har fått innpass hos de store. Det er lett å lede denne gjengen. De ba om å få jobbe 1. mai, for å gjøre det finest mulig her til de «steingale dagene», sier Haugen, som har en sterk formening om at de ansatte stortrives. – Ukentlig har vi også innom folk som spør etter jobb, sier Haugen.

ØKNING: Daglig leder, Øystein Haugen, gleder seg over den formidable omsetningsøkningen, ikke minst innen reconblokk, som de selv produserer.

ØKNING: Daglig leder, Øystein Haugen, gleder seg over den formidable omsetningsøkningen, ikke minst innen reconblokk, som de selv produserer. Foto:

Må produsere for fullt framover

Nå har de tømt lageret, og må stå på for fullt i produksjonen. Da er det kjekt at all betong kjøpes av Notodden betong, som ligger i samme bygg. Salget av skifer, granitt og belegningsstein har økt betydelig, og aller mest salget av reconblokk. Dette produktet lages på Tuven, og brukes mye til støttemurer av private, kommuner og entreprenører som Statens vegvesen kjøper tjenester av. – Vi har levert 6,6 tonn bare med reconblokk, forteller Haugen, som er takknemlig at kunder som Notodden kommune benytter lokale leverandører.

I tre år har de hatt nettbutikk, og hatt en årlig dobling av omsetningen. I fjor omsatte de for en million kroner på nett, i år regner de med to millioner. Utkjøring av varer er det transportøren Cato Rekanes som står for. – Han og pappa tok hverandre i hånda ved firetida ei natt på danskebåten, og inngikk avtale om dette. Kravet var at de skulle stille med topp utstyr, topp biler og blide folk, og det har de gjort, sier Haugen.

SKIFER: Bedriften selger også skifer, granitt og belegningsstein.

SKIFER: Bedriften selger også skifer, granitt og belegningsstein. Foto:

Nye produkter

– Omsetningen øker og øker, men hvordan er det med de økonomiske resultatene?

– Vi har ingen røde tall, men vi liker å gi gode priser så det blir ikke så mye igjen til oss, smiler Haugen, lurt. Han begynte som 17-åring i bedriften, med å sope gulv. Siden har han blitt i familiebedriften og tilegnet seg stadig mer kunnskap, og det skal han fortsette med – hele tida.

– Vi må holde oss oppdatert og følge med på alle trender, forklarer Haugen, som nå forhandler om en leveringsavtale med Telemark skifer- og naturstein AS. Det blir mer og mer populært med stein, og folk vil ha god kvalitet. – Kundene kjøper mer betongheller enn før, dvs. fra 30X30 cm og oppover, gjerne med ulike overflater og i kombinasjon med andre produkter. Folk blir stadig mer kreative, forklarer Haugen.

Om fem år ser han for seg at virksomheten i Notodden har 12 fast ansatte, og en stabil omsetning på 30–40 millioner kroner. Ett kommende produkt de vil satse på er trolig støyskjermer. – Se når du kjører innover til Oslo, se på støyskjermene i tre som henger og slenger og ikke ser ut, avslutter en meget engasjert bedriftsleder.

GRUNNARBEID: Det viktigste er å gjøre et skikkelig grunnarbeid.

GRUNNARBEID: Det viktigste er å gjøre et skikkelig grunnarbeid. Foto:

Artikkeltags