Gå til sidens hovedinnhold

Bjørnis rocker seg gjennom barnehagene i Notodden

Artikkelen er over 3 år gammel

– Jeg har lært at vi kan ringe Bjørnis hvis det brenner, sier Tonje Hegna Øygarden.

Tonje er en av rundt 55 unger som går i Rygi barnehage, og som mandag fikk besøk av Anders Laukvik fra Notodden brann- og feiervesen og ikke minst Brannbamsen Bjørnis.

– Hvilke nummer ringer du for å komme til Bjørnis?

– En, en, null, svarer Tonje, før hun springer sammen med de andre bort til porten for å si ha det til det populære besøket. Et besøk som bød på musikk, dans og en haug med bamseklemmer, og lykkelige hvin fra ungene. Riktignok var det noen som syntes Bjørnis var litt skummel også, iallfall i starten.

 

Det hjelper med en bamse

Anne-Marie Sæther Holland er pedagogisk lærer for de eldste barna, og forteller at alle barnehagene har jevnlige brannøvelser, og snakker med barna om hvordan unngå brann. For ei tid tilbake fikk de også en Bjørnis-bamse og en sekk fra forebyggende avdeling hos brannvesenet. Sekken inneholder en perm med nyttig brannverninformasjon til foreldrene, og en enkel sjekkliste barn og foreldre kan gå gjennom sammen. Videre har permen et blogg-ark hvor man kan skrive hva Bjørnis har opplevd på hjemmebesøk, for meningen er at sekken og bamsen skal være med barna hjem i tur og orden. Og det vanker diplom etter hjemmebesøket.

– Vi har ikke begynt med det ennå, men vi bruker bamsen og snakker om brannvern, forteller Holland.

– Tror du barna husker bedre med et slikt opplegg som dette?

– Ja, det tror jeg, og den store bjørnen som var her i dag er til inspirasjon. Det er bra at folk fra brannvesenet er innom barnehagene, svarer Holland.

 

Bamser med viktige funksjoner

Laukvik forteller engasjert om opplegget med Bjørnis, som er en nasjonal satsing. I tillegg til brannvernpakka (bamse og sekk til barnehagene) og Bjørnis-besøk, handler det om råd, tips, nødnummerplakat, musikk, spill, film, aktiviteter og en rekke andre ting både på sosiale medier og andre steder. Notodden er tidlig ute, for først til høsten lanseres dette nye nasjonale undervisningsopplegget om brannvern for barnehagebarn.

– Når jeg kommer med «store» Bjørnis til barnehagene blir han tatt imot som en rockestjerne, smiler Laukvik.

I tillegg har brannvesenet med seg Bjørnis-bamser i alle brannbilene. Bamsene bruker til å «bryte isen» med barn som har vært utsatt for en brann eller ei ulykke.

– Bamsen trøster, er en god venn og gir trygghet. Bjørnis har en viktig rolle, forklarer Laukvik.

 

Gjensidigestiftelsen har støttet den nasjonale satsingen, som også kalles «Det store brannløftet». På hjemmesiden til Bjørnis kan du blant annet lese om Helga (11) som slokket en grytebrann, og Selin (9) som var med i et dramatisk tunnelkrasj.

Her følger noen flere bilder:

 

 

Kommentarer til denne saken