Finsikter framtidig ansatte på Telemark Airshow

VIL REKRUTTERE: Anita Nyheim i GKN Aerospace og Margrethe Petersen,  KONGSBERG KDA (t.h.) går inn i Telemark Airshow for mulig å møte fremtidig ansatte. - dette flystevnet kan være en god rekrutteringsarena, mener de to.

VIL REKRUTTERE: Anita Nyheim i GKN Aerospace og Margrethe Petersen, KONGSBERG KDA (t.h.) går inn i Telemark Airshow for mulig å møte fremtidig ansatte. - dette flystevnet kan være en god rekrutteringsarena, mener de to. Foto:

Bedriftene Kongsberg Defence & Aerospace (KDA KONGSBERG) og GKN Aerospace går inn som sponsorer i Telemark Airshow og bruker arenaen til rekruttering av framtidig ansatte. På sju måneder har 203 fått jobbtilbud fra KDA KONGSBERG og de neste månedene skal ytterligere 100–150 inn.

DEL

– Notodden er også vårt arbeidsmarked og med 17 000 som det var på Telemark Airshow i fjor, er dette et sted vi møter potensielle arbeidstakere, sier kommunikasjonsmedarbeider Margrethe Petersen i KDA KONGSBERG – og hun får følge av Anita Nyheim i GKN. – Det vil være et stort behov for ansatte i årene som kommer og det kan være et rekrutteringspotensial blant de mange med interesse for flymotorer som kommer til Notodden kommende søndag, antar Nyheim – også hun kommunikasjonsmedarbeider i sitt selskap.

Kompetanse er viktig

Kampen om kvalifisert arbeidskraft er stor i regionen. I vår gikk direktør Inge Flaten i Berget AS ut og signaliserte at det vil kunne bli knapphet på kvalifisert arbeidskraft i regionen. Både KDA KONGSBERG og GKN samarbeider tett med bedriftene Berget og NCT Bandak på Notodden. Optime AS, NCT Bandak og Minox Technology stiller på samme «banehalvdel» for å rekruttere kvalifisert arbeidskraft.

De to bedriftene på Kongsberg, KONGSBERG KDA med 3000 ansatte og GKN Aerospace med 18000 ansatte globalt og med 500 av disse på Kongsberg, jakter på mange forskjellige typer ansatte på Notodden søndag. Ingeniører, fagarbeidere innen sveising og overflatebehandling, ansatte innen hardware og software, elektronikk, systemingeniører og automatiseringsingeniører og produksjonsoperatører.

– For oss er det viktig å rekruttere kompetanse. I tillegg heier vi på arrangørene av Telemark Air Show som skaper en aktivitet knyttet til vår virksomhet, sier Margrethe Petersen.

Lærlinger får muligheter

KDA KONGSBERG har rekruttert 50 operatører i produksjonen så langt i år og 18 lærlinger er i sving i bedriften som rekrutterer ansatte både gjennom eget sommervikarprogram og også K-Tech, det siste næringsparkens et utdanningssenter for lærlinger opprettet gjennom et samarbeid mellom KONGSBERG, GKN Aerospace og TechnipFMCs egen skole for lærlinger. Også GKN Aerospace har i år rekruttert et rekordhøyt antall lærlinger fra K-Tech, som er lokalisert rekrutterer fra lærlingskolen innenfor portene til gigantiske Kongsberg Teknologipark.

– Vi stiller med ulik fagkompetanse på Telemark Airshow slik at interesserte kan få gode svar på spørsmålene de har. Hos oss er F-35 programmet som vil strekke seg 20–30 år fram i tid. Blant annet denne og mange ordre med langt tidsvindu, gir langsiktighet knyttet til det å ta seg jobb hos oss, sier Margrethe Petersen ved KONGSBERG KDA som også har vokst kraftig i Arsenalet på Kongsgårdmoen.

F-35-Kontrakten med Lockheed Martin og amerikanerne representerer alene en verdi på 16 milliarder i produksjonsfasen av flyet. Fremover kommer vedlikehold i tillegg.

– Vi etterspør spisskompetanse og vi ønsker under Telemark Airshow å vise hvem vi er og kommer tar med oss blant annet med en kløyvd flymotormodell og flere flymotorkomponenter for å skape litt interesse og synliggjøre oss som en del av bransjen, sier Anita Nyheim ved GKN, som også har langsiktige oppdrag knyttet til F-35-kontraktene, i tillegg til flere betydelige kontrakter og partneravtaler innenfor det sivile markedet. Faktisk er det mindre enn tre sekunder mellom hver flyavgang i verden med fly som har motordeler fra Kongsberg-bedriften.

Ett arbeidsmarked

– Jeg får si som Kongsbergs ordfører, Kari Anne Sand, nylig sa i et leserinnlegg i Laagendalsposten. «En kontrakt til oss KONGSBERG, er en kontrakt til norsk Industri-Norge», og jeg inkluderer Notodden i det gjennom de underleverandørene vi har på Notodden. Dette er ett arbeidsmarked, mener Petersen, som ser fram til Telemark Airshow hvor 130 ansatte har meldt sin interesse for en flytur i veteranflyet DC 3 Dakota. Bare en får muligheten.

– De fortjener ros, de som står bak Telemark Airshow, et familievennlig arrangement, fritt for inngangspenger og høy opplevelsesfaktor for både store og så, mener Petersen som mener luftshowet setter Notodden på kartet.

– Det er første gang vi er med på dette, så jeg er spent på effekten knyttet til rekruttering og også ikke minst opplevelsen av å være der for våre ansatte, sier Nyheim.

Artikkeltags