Gå til sidens hovedinnhold

Halvparten av kvinnene på Stortinget har opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet

Artikkelen er over 3 år gammel

– Når jeg er på vei inn i salen snur en mann seg rundt, tar meg på puppene og gliser, forteller stortingsrepresentant Åslaug Sem-Jacobsen (Sp).

Hun er én av mange kvinnelige stortingsrepresentanter som forteller NRK at de har opplevd seksuell trakassering på Stortinget.

75 prosent av kvinnene har svart på undersøkelsen, og av dem svarer 55 prosent at de har opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet.

86 prosent av dem har opplevd dette i forbindelse med politisk arbeid.

En kvinne forteller at hun ble fikk «en hånd godt oppunder skjørtet, som grep tak i kjønnsorganet mitt». En annen forteller: «Æresgjesten vi hadde til bords tok meg på låret opp mot skrittet og hvisket at han hadde lyst på meg». En tredje fortell: «En tvangskysset meg. Han var dritings og kom med seksuelle ønsker. Jeg måtte få hjelp fra en mannlig kollega».

Les også

– Vi må tørre å ta de vanskelige diskusjonene

 

- Ikke overrasket

– Jeg møter de parlamentariske lederne jevnlig, og det er naturlig at jeg tar opp slike spørsmål der, sier stortingspresident Olemic Thommessen (H) til NTB.

– Samtidig er det partiene selv som er nærmest til å øke bevisstheten om dette problemet i eget parti og egen stortingsgruppe, framholder han.

– Jeg synes det er forferdelig trist, men jeg er ikke overrasket, sier Høyres kvinnepolitiske talsperson Tina Bru.

 

Anniken Huitfeldt (Ap) tror menn har en høyere terskel for å trakassere kvinnelige stortingspolitikere enn andre kvinner.

– Men vi ser at tallene er høye også for politikere, konstaterer hun.

Les også

Slik går du fram hvis du blir seksuelt trakassert

 

#metoo

En rekke arbeidsgrupper har den siste tiden fått fokuset rettet mot seg på grunn av seksuell trakassering. Flere medie- og kulturinstitusjoner har tatt et oppgjør med seg selv etter #metoo-kampanjen.

Over 700 kvinner i norsk musikkbransje har stilt seg bak et opprop mot sextrakassering og overgrep. Det samme gjorde 487 norske kvinnelige skuespillere i oppropet #stilleforopptak.

Også andre deler av næringslivet har tatt opp dette. NHO-sjef Kristin Skogen Lund sier at seksuell trakassering i arbeidslivet er veldig utbredt, og at hun selv har opplevd det.

Kommentarer til denne saken