Det var klokken 02.16 sist natt at politiet mente det var nødvendig å stoppe en bilfører i sentrum av Notodden. Og de hadde restt. Vedkommende blåste rødt. Bilen måtte stå, noen reagensklass med blod måtte avgis og de neste to årene er vedkommende fotgjenger om prøvene stemmer med fargen på alkometeret.  Og føerren er deressverre ikka alene. Notisene r altfor mange om folk som kjører med promille i vårt lokalmiljø.

De vil ta ruskjørere

Utrykningspolitiet og politidistriktene kjører nå spesiell kontrollinnsats for å forebygge og avdekke ruspåvirket kjøring, med det formål å bidra til reduksjon av antallet drepte og hardt skadde på norske veier. De trenger din hjelp i trafikken.

I en kommentar til ruskontrolluken, påpeker UP-sjef Runar Karlsen; hvis du er usikker på om du har promille eller ikke, er det sikkert at du ikke skal kjøre.

Ved siden av fart er rus en av hovedgrunnene til de alvorligste trafikkulykkene. Meld gjerne fra til politiet om du ser en sjåfør som du tror er påvirket.

Hver eneste dag blir det kjørt cirka 140 000 turer i trafikken av personer som er ruspåvirket. De kan enten være påvirket av alkohol, narkotiske stoffer eller medisiner. Disse utgjør en stor fare for trafikken. Dun anmeldelse kan hindre ulykker, poengterer UP og politiet.

 

Politiet tar ruskontroll

Politiet kan ta en alkotest eller foreløpig blåseprøve av sjåføren når vedkommende er stanset i trafikkontroll. Politiet kan også ta testen hvis det er grunn til å tro at sjåføren er påvirket av alkohol. Resultatet av alkotesten eller andre forhold kan gi politiet grunn til å tro at sjåføren har drukket alkohol eller er påvirket av andre rusmidler eller bedøvende midler. Da kan politiet be sjåføren om å få ta en blodprøve. Hvis det er nødvendig, kan sjåføren bli sendt til en legeundersøkelse. Testene vil slå fast hvor påvirket sjåføren er.

Nekter du å gi blåseprøve, vil du bli tatt med til legeundersøkelse og blodprøve. Mistenker politiet at du er påvirket av narkotiske stoffer eller medikamenter? Da vil det alltid bli tatt blodprøve. 

Mer enn 0,2?

Promillegrensen i Norge er på 0,2 promille. Promillekjøring eller fyllekjøring er å kjøre når du har mer enn 0,2 promille alkohol i blodet. Promillekjøring fører vanligvis til at du mister førerkortet ditt for en periode. Kjører du med høy promille? Da får du bot eller blir dømt til fengsel. Har du påført skade på personer eller eiendom? Da har du ansvar for å gi erstatning for skadene. Ulykkesforsikringen gjelder ikke dersom du har kjørt i beruset tilstand. 

Narkokjøring

Bruk av narkotika øker risikoen for trafikkulykke. Det er fem ganger mer ruskjøring med legemidler og narkotika enn alkohol. Dette viser en rapport utarbeidet av Folkehelseinstituttet (FHI).  Blant førere som er påvirket av legemidler, er det vanligste sovemedisiner (zopiklon), beroligende midler (diazepam) og smertestillende medisiner (kodein). Jo mer av stoffet i blodet, dess mer påvirket er vanligvis sjåføren.

Som sjåfør er det ditt ansvar å sjekke om du kan kjøre mens du bruker legemidler. Ta kontakt med legen som har gitt deg medisinene dine. Spør om du er skikket til å kjøre. Som sjåfør må du alltid uansett vurdere om du er i form til å kjøre. Er du sliten, uopplagt og trøtt? Da skal du ikke kjøre.

Hvordan kan du hjelpe?

- Meld gjerne fra til politiet om du ser en sjåfør som kjører vinglete, og som du tror er påvirket, ikke nøl, sier UP-sjefen.

  • .