– Vi er bekymret, sier kommunikasjonsrådgiver Gina Scholz i NSB til Tønsbergs Blad.

Hun snakker om trykket som kommer når Bane Nor skal oppgradere Liertunnelen, en jobb som ikke er fullført før 2021.

– Det er snakk om at vi trenger 300 busser i døgnet, sier hun om passasjermengden som skal transporteres mellom Drammen og Asker, og de andre stasjonene som blir satt opp med buss for tog.

Buss for tog

Det vil i periodene gå lokaltog mellom Kongsberg og Drammen, men så blir det altså buss mellom Drammen og Asker for reisende til Asker stasjon.

NSB kjører direktebuss Drammen - Oslo. Bussene kjører hvert 10. minutt, men hvert 5. minutt i rushtid.

Derimot, hvis du skal på Sørlandsbanen, så vil det for reisende med Sørlandsbanen bli buss fra Oslo S og helt til Kongsberg (via Lysaker og Asker).  Det betyr at Sørlandsbanen starter på Kongsberg når det jobbes i Liertunnelen.

NSB opplyser at bussene kan få andre avgangstider enn togets ordinære tid. NSB-appen blir oppdatert med riktige avgangstider.

Bussene stopper ikke mellom Drammen og Oslo. Uansett ber NSB deg om å beregne rundt 30 minutter ekstra reisetid med buss i rushtiden.

Åpnet for 44 år siden

18. november begynner Bane Nor på oppgraderingen av den nesten 11 kilometer lange jernbanetunnelen, som ble åpnet for trafikk sommeren 1973. Arbeidet som gjøres nå er oppstarten.

Neste runde blir gjennomført på ni dager til påsken, og så i løpet av seks uker rundt fellesferien.

Denne påske- og sommerfrekvensen blir holdt fram til prosjektet skal være ferdig i 2021. Liertunnelen har en døgntrafikk på 400 tog, men har ikke vært grundig oppgradert siden åpningen. Jobben som nå gjøres er budsjettert til 740 millioner kroner.

Arbeidene rammer passasjerer på både Sørlandsbanen og Kongsbergbanen.

TIMEkspressen har tapt tre av fire passasjerer 

Tregere transport

NSB har sendt ut informasjon til alle registrerte kunder om at de mellom 18. november og 4. desember må være forberedt på buss for tog på strekningen Drammen-Asker.

Selv om det går buss ofte, så vet Gina Scholz i NSB, som de fleste andre, hvor uendelig mye tregere det kan gå på veien enn når alt går på skinner.

– Vi er bekymret, særlig for rushperiodene, sier hun til TB.no.

– Da er det mange tusen passasjerer som skal inn til Oslo. Jeg vil anbefale dem som tar buss for tog å beregne ekstra god tid den tiden dette varer.