Fullt opprør blant elgjegere: - Ikke skyt kalvene!

IKKE SKYT DEM: Olav Øyen i plan- og utviklingsutvalget i Hjartdal  og ordfører Bengt Halvard Odden mener det er helt nødvendig å redusere avskytingen av kalv og ungdyr for å redde og bygge opp igjen stammen.

IKKE SKYT DEM: Olav Øyen i plan- og utviklingsutvalget i Hjartdal og ordfører Bengt Halvard Odden mener det er helt nødvendig å redusere avskytingen av kalv og ungdyr for å redde og bygge opp igjen stammen.

Det er full fyr i debatten om elgforvaltningen i Hjartdal. De taler Fylkesmannen midt mot og krever en helt annen forvaltrning en det som nærmest har tatt knekken på elgstammen i Hjartdal.

DEL

For jeger Halvor Øyen og ordfører Bengt Halvard Odden mener det er mer enn alvorlig. Det finnes knapt elg og det har vært en hard avskyting på både kalver og ungdyr de siste årene. Det har ført til at tilveksten har blitt dramatisk redusert. Nå skytes det mer enn varselskudd fra elgjegerne og Olav Øyen (Ap) i plan og utviklingsutvalget er krystallklar og ordføreren er på linje.

Må endre kurs

- Skal vi sikre elgstammen for etterida må vi nå ta grep og lytte til de som er eksperter på lokale forhold - nemlig elgjergerne. Jeg er ikke redd for å si at den elgforvaltningen som har vært ført de siste årene i tråd med hva Fylkesmannen har lagt opp til, har vært katastrofal, sier Øyen.

Torsdag kveld legger han fram et forslag i plan- og utviklingsutvalget helt i tråd med hva elgjegerne ønsker. -

Det skal bli en svært forsiktig avskyting av ungdyr og kalver i Hjartdal, forsikrer Øyen, som ikke kan forestille seg at noen av de andre partiene går mot et slikt forslag.

Støttes av forsker

Øyen og Odden har Knut Solbraa, professor Eremitus ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, med seg i argumentasjonen. Han peker i bladet Forskning på at det må beitetilpsning til og at det må en alternativ avskytingsmodell til som ivaretar kalvene i norsk elgforvaltning generelt. Han poengterer at kjøttproduksjonen er det viktigste i elgforvaltningen og at det derfor er viktig at man får til en forvaltning som gir mest mulig kjøtt og samtidig makter å forvalte kvalitetsbeitene på best mulig måte. Kalvene er morgendagen.

- Vi er på ville veier i Hjartrdal og det må vi sørge for at blir en endring på, sier Olav Øyen.

Må vise måtehold

- Vi kan ikke fortsette slik og jeg mener det nå må jaktes fleksibelt med en grunnleggende forståelse av at elgstammen er mer enn sårbar slik det hele har utviklet seg. Det må jaktes betydelig mindre og det kan ikke skytes med en 15 prosent av de kalvene og ungdyra som går i skogen, mener Øyen.

- Enkelte jegere har ment og fortsatt mener at elgjakta burde ha vært stoppet i tre år for å redde elgstammen. Det forteller hvor dramatisk mange opplever situasjonen, sier Øyen, som også ønsker å sette fokus på den stadig voksende hjortestammen i Hjartdal. - I dag kjøres det på flere i trafikken enn det skytes. Vi må helt klart også se i den retning da vi har en nær statisk mattilgang i skogene, selvsagt med de variabler regn og tørke gir, sier Øyen.

Artikkeltags