På Østlandet sauser åtte av ti det til for gjenvinningen

GRISETE MILJØVANER. De færreste kan med hånden på hjertet si at de aldri leverer inn tilgriset plastemballasje.(illustasjonsfoto)

GRISETE MILJØVANER. De færreste kan med hånden på hjertet si at de aldri leverer inn tilgriset plastemballasje.(illustasjonsfoto)

Artikkelen er over 2 år gammel

Så mange som 360 000 husholdninger i fire fylker på Østlandet sender til tider tilgriset plastemballasje til gjenvinning, viser en ny måling. Uvanen truer med å sause det til for den norske gjenvinningsinnsatsen.

DEL

– Folk flest er blitt flinkere til å levere inn plastemballasje de siste 5-10 årene, og de fleste er også påpasselige med at emballasjen er tom og ren. Dersom alle lager et nyttårsforsett om å bli litt flinkere i 2018, kommer vi til å få en stor miljøgevinst, sier Jaana Røine, administrerende direktør i Grønt Punkt Norge.

Hvert år leverer vi på landsbasis inn over 30000 tonn plastemballasje. Imidlertid gjør mat- og andre produktrester at gjenvinningsarbeidet blir vanskeligere. En måling utført av TNS viser at 81 prosent av innbyggerne i Telemark, Buskerud, Vestfold og Østfold nå og da leverer skitten emballasje i innsamlingsordningen for plastemballasje. Det tilsvarer drøyt 360 000 av fylkenes nær 450 000 privathusholdninger.

Skyll plasten, eller kast den i restavfallet

Røine forteller at om lag 80 prosent av den innsamlede plasten blir materialgjenvunnet til nye plastprodukter etter å ha blitt sortert i et halvt dusin ulike kvaliteter. Hun har følgende oppfordring til alle som kildesorterer plastemballasjen sin.

– Vær så snill å bare legg tom plastemballasje i plastreturen. Det beste er selvsagt at du skyller vekk produktrestene eller eventuelt gir emballasjen en omgang med oppvaskbørsten. Men dersom det ikke går, er det mye bedre at du kaster den skitne emballasjen i restavfallet, sier Røine.

I målingen svarer 12 prosent av respondentene fra de fire østlandsfylkene at de ofte leverer skitten emballasje i innsamlingsordningen for plastemballasje, mens 18 prosent gjør det av og til. 51 prosent svarer at de sjelden gjør det, mens bare 13 prosent med hånden på hjertet kan si at de aldri leverer inn tilgriset plast.

Slik resirkulerer du plastemballasje:

1. Om lag 95 prosent av norske husstander har tilbud om innsamling av plastemballasje, men ordningen varierer fra kommune til kommune. Noen kommuner har plastsekk, noen har dunk, noen bringesystem til returpunkter og noen samler plastemballasjen i fargede plastposer (optibag-system).

2. I innsamlingsordningen kan du levere ren plastemballasje, for eksempel tomme sjampoflasker, ketsjupflasker, kyllingfiletpakker, ostepakker, rømmebegre, vaskemiddelflasker og bæreposer.

3. Mesteparten av emballasjen som er i husholdningene er ren nok når den er tom. Skitten plastemballasje skylles i kaldt vann og gjerne et tak med oppvaskbørsten.

4. Er det for krevende å få plastemballasjen helt tom for produktrester, så gjør den bedre nytte i restavfallet.

(Kilde: Grønt Punkt Norge)

Artikkeltags