Boligprisene sank litt i 2018

  Boligmarkedet på Notodden viste et hopp i 2017, i 2018 ble det nedgang og årsakene er flere.

  – Gjennomsnittsprisen for boliger fortsatte ikke å stige på Notodden i 2018 som i 2017. Det vil alltid svinge litt på bakgrunn av hva prisen på boligene som selges er og hvor stort utbudet er. Tilgangen på rimelige boliger til under 1,8 vil fortsatt være stort i 2019.

  DEL

  Eiendomsmeklerne Bjørn Bjørnfeld og Solfrid Søyland Engravslia legger fakta på bordet. Isolert var det en gjennomsnittlig prisnedgang i 2018, mens det i 2017 var en betydelig oppgang med rundt sju prosent. Fra 1/1-2017 til 31/12-2018 var det en prisoppgang på to prosent. Gjennomsnittsprisen for en enebolig sank til litt under to millioner i fjor.

  Taper penger

  For en bolig til 2,5 millioner utgjør en prisvekst på to prosent 50 000 kroner. Ifølge Statistisk sentralbyrå steg konsumprisindeksen med 5,3 prosent fra 1. januar 2017 til 31. desember 2018. For boligen til 2,5 millioner skulle prisen altså ha steget med 132 000 kroner. Det betyr at bolig ikke gir en realvekst, men et tap i de to årene. (Saken fortsetter under bildet).

  VEKST?: Eiendomsmeklerne Solfrid Søyland Engravslia og Bjørn Bjørnfeld tror på en vekst i boligmarkedet om vi kan få til en befolkningsvekst. I fjor sank gjennomsnittsprisene for eneboliger.

  VEKST?: Eiendomsmeklerne Solfrid Søyland Engravslia og Bjørn Bjørnfeld tror på en vekst i boligmarkedet om vi kan få til en befolkningsvekst. I fjor sank gjennomsnittsprisene for eneboliger. Foto:

  – Dette svinger veldig og det er en rekke forhold som påvirker dette bildet, så det er vanskelig å finne fasitsvaret, mener Bjørnfeld.

  – I 2017 solgte eiendomsmeklerne på Notodden mange hus i det øvre segmentet med flere eiendommer til godt over tre millioner, i 2018 var det langt færre slike og det påvirker selvsagt snittprisen. Når det i tillegg også ble solgt 149 boliger på det åpne markedet i 2017 og 163 i 2018, vil det også påvirke beregningen betydelig, sier Solfrid Søyland, som mener boligeiendommer er noe av det mest safe man kan investere i.

  Må bli flere innbyggere

  De to karakteriserer boligmarkedet på Notodden som stabilt. Statistisk omsettes 145–150 boliger på Notodden pr. år, og begge tror det vil ligge på pluss/minus 150 også i 2019.

  – Men vi må bli flere innbyggere. At flere blir eneboere vil ikke holde omsetningen oppe på sikt. Notodden trenger tilflytting og da er nye arbeidsplasser helt avgjørende, og i så måte skjer det jo mye positivt innen industrien og med pilotskolen. Det er å håpe at dette skaffer oss nye innbyggere og at unge som har reist ut for studier og arbeid kommer tilbake – gjerne med familier, sier Søyland. (Saken fortsetter under bildet)

  GODT BOSTED: - Notodden er et godt bosted med gode oppvekstvilkår og lave priser, mener eiendomsmeklerne

  GODT BOSTED: - Notodden er et godt bosted med gode oppvekstvilkår og lave priser, mener eiendomsmeklerne Foto:

  – Jeg føler meg sikker på at vi på sikt vil se en stigning i antall omsatte boliger på Notodden med bakgrunn i at Notodden er et godt sted å vokse opp, mener Bjørnfeld.

  Leiligheter aktuelt

  – Og jeg har tro på at interessen for leiligheter holder seg. Vi så en relativt stor interesse da 15 leiligheter på Tveiten ble presentert. 50 mennesker kom for å høre, 11 er allerede solgt. Det tyder på interesse for leiligheter og nye prosjekter er jo planlagt av flere aktører, sier Bjørnfeld, som registrerte flere yngre interessenter på Tveiten.

  – Men det sier seg selv at vi trenger nye innbyggere om nivået på nye leiligheter skal holde seg oppe i årene som kommer. Vi ser at Notodden absorberer fra 15 til 25 nye leiligheter hvert år. Om det skal bli flere, må innbyggertallet opp, mener Bjørnfeld.

  Får mye for pengene

  De to eiendomsmeklerne mener boligkjøpere får mye for pengene og sett i forhold til mer sentrale strøk som Kongsberg, Drammen og Oslo er det «himmelvid» prisforskjell. På Notodden er det fullt mulig å skaffe seg en enebolig fra 1,2 millioner til 1,8 millioner, avhengig av beliggenhet og standard. I 2018 ble det omsatt eneboliger helt ned til en million, men dette er boliger hvor det er nødvendig å pusse betydelig opp.

  1,75 MILL: Tveitengata 18 gikk for 1 750 000 med 800 kvadratmeters luftig tomt med utsikt til byen, Hedddal og Lifjell.

  1,75 MILL: Tveitengata 18 gikk for 1 750 000 med 800 kvadratmeters luftig tomt med utsikt til byen, Hedddal og Lifjell. Foto:

  – Mye taler for at vi får mange boliger i dette prissegmentet også i 2019. Omsetningen av litt eldre boliger er alltid relativt høyt på Notodden, sier Bjørn Bjørnfeld.

  Artikkeltags