Store mengder plantefrø fra Syria har vært lagret i et iskaldt fjell på Svalbard. Helt tilbake i 2008 ble de første posene sendt til verdens mest sikre frøhvelv.

Selv etter at IS begynte å kontrollere områdene er frø smuglet ut av landet - og sendt til Svalbard.

– Nå er det ønsket at noe av det sendes tilbake. For første gang virker dette lageret akkurat som det skal gjøre. Vi har sikret frø som kan være med å bidra der det kom fra, sier landbruks- og matminister Sylvi Listhaug til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Hvor de sendes vil hun imidlertid ikke ut med. Det eneste hun vil si er at det sendes til et naboland, hvor det skal produseres og høstes.

Unikt frølager

865.065 poser med frø er samlet i sikkerhet i minus 18 grader i et fjell på Svalbard.

Det er en unik samling som skal sørge for matsikkerhet mot klimaendringer og stor befolkningsvekst i verden.

120 meter inne i fjellet, bak en beskjeden inngangsportal, ligger frøene som er gull verdt. Verdens største samling av frø fra planter vi er avhengig av for å leve.

Nettopp matsikkerhet står høyt på agendaen når landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) og helseminister Bent Høie (H) gjester Svalbard sammen med EUs matkommisær i disse dager.

Ikke tilfeldig

Det er ikke tilfeldig at frøsamlingen er plassert nettopp på Svalbard. Permafrosten, som ligger på minus fire, sørger for frosne fjell året rundt. Svalbardtraktaten hindrer militæraktivitet på øyene. Svalbard er rett og slett et trygt sted.

Her ligger bokser med frø fra Burkino Faso, Mongolia, USA, Russland og Ukraina. Nord-Korea og Sør-Korea likeså. Side om side.

Land som er i krise er plassert i bokser og lagres rett ved siden av hverandre.

– Her blir alle verdens konflikter bokstavelig talt kjølt ned, sier daglig leder for samlingen, Åsmund Asdal.

– Den genetiske ressursen som ligger inne i dette hvelvet, er det som trengs for å lage nye plantesorter som tåler det nye klimaet og framfor alt tar hensyn til den store befolkningsveksten i verden, sier Asdal.

Seremoni

Om det sendes frø tilbake til Syrias naboland, blir det ikke færre frøposer i lageret.

Under en svært høytidelig seremoni søndag ble tre kasser med frø fra Tsjekkia båret inn i hvelvet.

To statsråder, Sylvi Listhaug og Bent Høie, og en tidligere statsråd, Åslaug Haga, bar kassene inn i det iskalde fjellet i en høytidelig prosesjon. Sammen med dem var EUs mat- og helsekommisær, Vytenis Andriukaitis fra Litauen.

Symbolsk handling

For Andriukaitis er den en symbolsk handling. Han trekker til og med opp en linje helt fra Bibelen.

– Denne samlingen er unik. Dette er et fredelig sted. Alle land er samlet - Syria, Irak, Tyrkia, Russland, Ukraina. Her råder det fred og rettferdighet, sa han.

Svalbard Globale frølager rommer totalt 5.000 sorter og 150.000 frøvarianter. Og altså 865.065 poser med frø alle verdens land og verdensdeler. (ANB)