– Vi trenger ikke minstelønn

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

LO-leder Gerd Kristiansen mener Norge er i en særstilling.

DEL

500 fagforeningstopper fra hele Europa møtes i Paris denne uka. Det må kompromiss til for at de skal bli enige i spørsmålet om minstelønn.

– Vi har ikke behov for en lovfestet minstelønn i Norge. Vi har parter i arbeidslivet som fører en ansvarlig lønnspolitikk, sier LO-leder Gerd Kristiansen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Fri forhandlingsrett

Opprinnelig var forslaget til kongressen å innføre et EU-direktiv om lovfestet minstelønn, men kompromisset sier at man kan gjøre dette der hvor fagorganisasjonene ønsker det.

Heller ikke YS-leder Jorunn Berland vil innføre norsk minstelønn.

– Der hvor fagorganisasjonen ønsker det, kan et land innføre minstelønn i samarbeid med partene i arbeidslivet. Men vi vil ikke ha det i Norge, påpeker hun og forklarer:

– Det griper inn i den frie forhandlingsretten. Vi har tro på at partene i arbeidslivet håndterer dette, legger hun til.

Annen holdning

Unio mener det samme.

– Dette er et tariff- og forhandlingsspørsmål. Men jeg skjønner at det er krevende å forsvare en slik holdning overfor land i andre deler av Europa som desperat ønsker å innføre en minstelønn, mener Anders Folkestad, avtroppende Unio-leder.

– Det handler ikke bare om å ha gode tariffoppgjør, men i det hele tatt å ha en forhandlingsposisjon, påpeker Folkestad.

Sammen med LO-leder Gerd Kristiansen og YS-leder Jorunn Berland stiller Unio-lederen i bresjen for 14 norske delegater på kongressen til den europeiske fagbevegelsen i Paris, som ble åpnet av den franske presidenten François Hollande.

Krisen i Europa

Bakteppet for kongressen, som arrangeres hvert fjerde år, er den pågående krisen i Europa med høy arbeidsledighet, sterk migrasjon og svak økonomi.

Økt migrasjon kan føre til svekkede rettigheter og reduserte lønninger. Det kan skape en sosial uro som ingen er tjent med, frykter den norske delegasjonen. (ANB)

Artikkeltags