Gå til sidens hovedinnhold

En av tre sykler til jobben

Artikkelen er over 4 år gammel

– Flere sykdommer kan forebygges dersom du bruker sykkel til jobb.

Sykling til jobb kan gi store helsegevinster, og det er mange har kastet seg på bølgen. En fersk undersøkelse viser at hver tredje nordmann sykler til jobben.

Sykkelvennlige arbeidsplasser er i vinden, og mange bedrifter har blitt med på «Sykle til jobben-aksjonen» som startet opp etter påske.

Nytt av året er at Syklistenes Landsforening har rullet ut en sertifiseringsordning der målet er å legge best mulig til rette for at ansatte skal velge sykkelen til jobb. Sertifiseringsordningen ble lansert på Verdens Helsedag 7.april.

Garderober

– En sykkelvennlig arbeidsplass bidrar til økt trivsel, bedre helse, forenklet logistikk og reduserte kostander. Det mener Morgan Andersson, generalsekretær i Syklistenes Landsforening.

«Sykkelvennlig arbeidsplass» er en sertifiseringsordning hvor arbeidsplasser har mulighet til å bli sertifisert som sykkelvennlige. Denne ordningen skal hjelpe virksomheter til å senke terskelen for sykling.

Morgan Andersson.

Ifølge en fersk undersøkelse gjennomført av analysebyrået YouGov, på vegne av AJ Produkter, sykler en av tre nordmenn til jobben.

Blant tiltakene arbeidsplassene kan innføre for å motivere de ansatte til å sykle, er garderobefasiliteter og syklkelparkering de mest populære.

Tilgang til lånesykkel på jobben og interne konkurranser med premiering følger deretter.

Helsegevinster

En britisk studie publisert i siste utgave av tidsskriftet British Medical Journal, viser at en rekke sykdommer kan forebygges med aktiv jobbpendling med sykkel.

Den generelle dødsrisikoen ble ifølge studien redusert med 41 prosent, forekomst av kreft med 45 prosent og hjertesykdom med 46 prosent. Studien viste også at det var fordelaktig å gå i stedet for å ta bilen eller offentlig transport, men at sykling gav de største gevinstene.

Leif Inge Tjelta.

Leif Inge Tjelta, forsker ved Universitetet i Stavanger, forteller at studier har vist at fysisk aktivitet kan forebygge blant annet utviklingen av tykktarmskreft, hjerte- og karsykdommer, overvekt og diabetes type 2. Han forklarer at det er det maksimale oksygenopptaket som er den viktigste variabelen når en skal måle en persons kondisjon.

– Det ble allerede på 1980-tallet påvist en klar sammenheng mellom lavt oksygenopptak og økt helserisiko. Oksygenopptaket øker hos folk som bytter ut bil med sykkel til og fra jobb, sier Tjelta.

Lavere sykefravær

At flere velger å være fysisk aktive kan ifølge forskeren gi gevinster til både samfunnet og arbeidsplassen.

– Færre livsstilssykdommer vil spare helsevesenet for store utgifter. Personer som er i god fysisk form har lavere sykefravær og mer overskudd. Arbeidsgivere kan tilrettelegge med gode dusjmuligheter, sykkelgarasje – gjerne hvor syklene også kan vaskes, og sykkelkampanjer med ledere som gode rollemodeller, påpeker Leif Inge Tjelta. (ANB)

FIRE GODE GRUNNER TIL Å TA SYKKELEN TIL JOBBEN:

  • Fyll på med D-vitamin: D-vitaminmangel er vanlig her til lands, og vitaminet er viktig for blant annet å unngå benskjørhet når du blir gammel.
  • Få mer energi: Frisk luft og dagslys gjør deg piggere og gir mer energi.
  • Slipp kø: Spesielt i byene blir det ofte kø før og etter jobb. Velger du sykkelen, har du mye større framkommelighet.
  • Bli sterkere: Sykling gir deg sterkere og mer utholdende muskler, i tillegg til at du får bedre lungekapasitet. (ANB)

Kommentarer til denne saken