Kjære innbyggere i Notodden kommune, store som små og ikke minst alle som er på besøk her i dag. Og ekstra velkommen til alle dere fra Hjuksebø som ble innbyggere i Notodden 1.1. 2020, men i dag første 17.mai vi feirer sammen.

Gratulerer med dagen!

Takk til arrangøren, Notodden fotball for et flott arrangement. Og da må jeg selvfølgelig skynde meg å gratulere til NFK sitt seniorlag som endelig tok sin første etterlengta seier mot Arendal på lørdag og vi heier videre på NFK og alle våre lag i Notodden.

Vi har ikke feiret en felles 17. mai siden 2019. I dag med strålende sol, kan vi takke oss selv, men også våre myndigheter, som har tatt vare på oss så godt de har kunnet i denne pandemitiden. Nå hører jeg lite om covid og jeg håper vi aldri igjen vil oppleve en slik nedstenging.

En nedstenging som dere unge virkelig har måttet kjenne på og et uttrykk som var nærmest ukjent før pandemien er kohort. Alle dere som gikk på skoler og høyere utdanning har kjent mye på det. Nå i etterkant av pandemien, må vi som felleskap ikke glemme at det er store grupper av vår ungdom som har mistet viktige år, kanskje mista mulighet for fremtidige vennskap og vanskelig start på sin utdannelse. Vi opplever at ensomhet og større utfordringer av psykisk helse av våre unge øker på. Dette må vi ta på alvor!

Igjen kan alle dere unge igjen feire en 17.mai og jeg håper dere får en virkelig flott dag, det fortjener dere!

Og jeg må berømme alle som har jobbet tett på andre mennesker, innen helsevesen, barnehager, skoler og alle som har måtte være tett på og som ikke kunne være på hjemmekontor. Den bekymringen for smitte eller være den som bidro til at andre ble smittet, for en påkjenning dere har stått i, samtidig som dere dyktig manøvrerte dere gjennom pandemien og som kommune unngikk vi de store smitteansamlingene.

Når jeg ser ut over torget, kjære alle dere flotte folk, i finstas, i bunader, med sløyfe og fløyte og barn som vifter med sine flagg, ja, mitt hjerte banker av glede over hva jeg ser.

Dagen i dag har vært fantastisk, en dag hvor vi startet tidlig på morgenen med tog fra Rallarparken til torget. På torget, denne morgenen, stod vi samlet om vårt minnesmerke i hesteskoen. Og som også min yngste datter ofte har sagt, det er noe av den vakreste delen av hele 17.mai, når sola varmer oss i nakken og talen til ettertanke griper oss, sammen, en morgenstund hvor russen, speidere, veteraner og representanter fra Heimefrontmuseet er æresvakter og står samlet for å minnes. Våre blikk trekkes til flaggene som vaier så sterkt og flott i rødt, hvitt og blått.

Det har vært lange og flotte barnetog med hurrarop og glede, i Gransherad, i Heddal og i byen og i år kjente jeg nok på en ekstra god følelse, da jeg så mitt barnebarn, Even delta i barnetoget i Heddal. Nå forstår jeg virkelig mormor- og bestemor-følelsen. Jeg har ikke stressa på morgenen med frokost, påkledning av barn, ja, nå kan jeg nyte, jeg tenker nok noen og enhver kan kjenne seg igjen.

I mine bønner, helt fra jeg var liten, er fred på jord alltid sentral. Vi ønsker oss fred på jord for alle våre barn, og da blir det ekstra sterkt å se våre barn, barnebarn, oldebarn vise den gleden de viser i dag og vi alle skal kjempe for at friheten den skal vi beholde!

Ja, 17.mai, vår tohundredeogåttende felles grunnlovsdag, vi feirer i sammen i år med krigen i Ukraina så tett på oss, en krig så grufull og trist at jeg har ikke ord og vi har mange innbyggere i Notodden som har bosatt seg hos oss på bakgrunn av kriger og utrygghet i sine hjemland. Vår frihetsdag viser oss at denne dagen må vi aldri ta for gitt.

De fleste av flyktningene fra Ukraina, er kvinner og barn og de bosettes nå rundt om i Notodden og kanskje er noen av de er her nå på torget? Vær den gode nabo og venn, sommeren står rett rundt hjørnet. Bruk tiden vi nå har før ferien tar til, med å skape bånd og gjerne invitere med på arrangement, treff, leke sammen slik at ikke sommeren blir en ensom vandring for våre nye innbyggere.

For alle våre innbyggere som har vært flyktninger, vil en slik dag, minne dem om hva de hadde, hva de har etterlatt seg og mistet og hva de kjempet eller nå kjemper for å beholde. For oss alle vil 17.mai få en nærere betydning når vi sammen stemmer i «Ja, vi elsker dette landet». I dag feirer vi bursdagen til landet vårt, freden og friheten, vårt kjære demokrati og slik skal det forbli!

Men, DEMOKRATIET, det kommer ikke av seg selv, vi ser at demokratiet presses rundt om i verden og Ukraina kjemper desperat, med blod svette og tårer. Demokratiet MÅ aldri snikutvannes!

Store forskjeller blant folk, større egoisme rundt seg og sitt kan bidra til større likegyldighet for hva vi har.

Arnulf Øverland sier det så godt i diktet:

«Du må ikke sove»

Du må ikke gå til ditt kjøpmannskap

Og tenke på hva der gir vinning og tap!

Du må ikke skylde på åker og fe

Og at du har mer enn nok med det!

Du må ikke sitte trygt i ditt hjem

Og si: Det er sørgelig, stakkars dem!

Du må ikke tåle så inderlig vel

Den urett som ikke rammer deg selv!

Jeg roper med siste pust av min stemme

Du har ikke lov til å gå der å glemme!


Det er frivillighetens år i år, et viktig år, for Notodden med så vanvittig mange flotte dyktige folk som bidrar til et mangfold av frivillig aktivitet. For meg som innflytter, ble frivillige aktiviteter en døråpner her på Notodden, jeg fikk venner og ble inkludert.

Jeg håper det er mange i Notodden som har samme opplevelse som meg, så uten frivilligheten og ikke minst den store dugnadsånden vi har i vår kommune ville vi vært fattige. Jeg er så stolt av dere og det er alltid vanskelig å dra frem noen aktiviteter fremfor andre, men bluesfestivalen er et fyrtårn blant festivaler og lykke til med årets festival, endelig åpen igjen for storinnrykk. En annen forening som dukket opp i fjor var Natteravnene som bidrar til trygghet for de unge som er ute på byen, men også for de som sitter hjemme. Takk igjen for innsatsen. Ja, som ordfører er jeg mektig imponert av dere og alle dere barn, foreldre, besteforeldre og oldeforeldre som bidrar i frivillige lag og organisasjoner, med året i år «FRIVILLIGHETENS ÅR» setter vi dere i fokus, det har dere fortjent, vi er stolte av dere og som kommune vil vi være på lag.

Så jeg heier på dere alle og kommunen bidrar til at dere får så gode vilkår som vi sammen klarer å få til

Kjære alle sammen, fortsatt gratulerer med dagen, spis is, pølser og nydelige kaker, rop HURRA, gi klemmer,

i dag er den beste dagen av de alle,

vi vil ikke glemme,

ei heller gjemme,

den følelse av glede over hva friheten gir oss,

hver enkelt innbygger i vårt kjære Norge.

Takk for meg.