Gå til sidens hovedinnhold

– Slaget synes tapt

Artikkelen er over 8 år gammel

– Jeg frykter at slaget er tapt.

Det sier Morten Gjerde, talsmann for 100 beboere på Bolkesjø og i Helleberggrenda. Etter UDIs orientering i kommunestyret i kveld, anser han det som sannsynlig at 500 transittasylanter kommer til Bolkesjø i løpet av kort tid.

Bare en søker

– Dette ser dårlig ut. Jeg er ikke på noen måte beroliget, snarere tvert om. Nå får vi vite at det bare foreligger ett tilbud til UDI og da er løpet kjørt. Jeg tror ikke vi har noen mulighet til å stoppe dette, sier Gjerde.

Høres kommunen

Han forventer at kommunen forsøker å si nei, men så lenge UDI etter vedtak i Stortinget er suverene i denne saken, er det bare plan- og bygningsloven som kan utsette igangsettelsen av tiltaket.

– Jeg ser at mulighetene for å stoppe dette er minimale. For ei grend med 40 innbyggere er det regelrett krise, mener Morten Gjerde.

Snau bemanning

Og bedre mener han det ikke blir av en snau bemanning med 10 ansatte på dagtid, seks på kveldstid og bare tre om natten - og det til tross for at det her er snakk om en del asylsøkere som kan ha traumatiske opplevelser knyttet til krig- og voldshandlinger i hjemlandene.

– Dette er i og for seg en krisetilstand for oss. Presset øker og det er lite både vi og kommunen kan gjøre, sier Gjerde, som føler det som et overgrep. Han finner det langt fra tilfredsstillende at det bare skal være en sikkerhetsansvarlig på mottaket.

Ikke kriminalitet

Beroliget ble han heller ikke av orienteringen av Tom Gunnar Børresen i Notodden Statlige Transittmottak. Han hevdet at kriminelle handlinger ikke vil bli tolerert og at det legges strenge føringer for atferd. Børresen mente det var langt bedre å ha et desentralisert mottak på Bolkesjø enn i Oslo hva kriminalitet angår.

Børresen la også vekt på at kvalitet i mottaket vil være forebyggende i forhold til vold og kriminalitet. På Bolkesjø vil asylsøkerne være to på ett rom, i Oslo er de 6–8.

Ingen garanti

Børresen la også vekt på å ikke gi garanti mot at noe skal kunne skje ved mottaket som trolig kommer på plass på nyåret.

– Vi kan ikke gi en slik garanti fordi ingen vet hva framtida bringer. Vi er imidlertid innstilt på at de ikke skal gå fritt i lokalmiljøet, sa Børresen, som forstår beboerne skepsis og bekymring.

Kommentarer til denne saken