Ble nektet Israeldebatt

Asgeir Drugli (t.h.) og Kjerstin Bøland og Morten Halvorsen i kommunestyret da boikott av israelske varer ble tema.

Asgeir Drugli (t.h.) og Kjerstin Bøland og Morten Halvorsen i kommunestyret da boikott av israelske varer ble tema.

Artikkelen er over 7 år gammel

Asgeir Druglis ønske om en debatt om lokal boikott av israelske varer ble avvist av ordføreren. Beate Evensen Tlf. 932 34 218 – beate.evensen@telen.no

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

– Jeg kan ikke se hvorfor vi skal ta opp utenrikspolitikk her i Notodden kommunestyre, sa Lise Wiik (Ap) til interpellasjonen fra Solidaritetslistas Asgeir Drugli.

Ulovlig vedtak

I sitt litt mer utdypende, skriftlige svar på interpellasjonen sier hun at Druglis oppfordring om å utrede en egen sak om boikott av israelske varer, dreier seg om å endre norsk utenrikspolitisk praksis.

«Fylkesting og kommunestyre har etter min mening ikke mandat til å drive norsk utenrikspolitikk som går mot den nasjonale utenrikspraksis», skriver hun.

Ordføreren viser deretter til Utenriksdepartementets reaksjon på at Sør-Trøndelag fylkesting prøvde å gjøre det samme for fem år siden. UD anså vedtaket som ulovlig.

– Feil bruk av tiden

De øvrige politikerne i Notodden var heller ikke begeistret for boikottforslaget.

– Jeg tror den norske stat takler den saken. Det er feil å bruke vår tid i kommunestyret til å drive utenrikspolitikk. Vi kan heller hver for oss prøve å påvirke våre partifeller på Stortinget, sa Nils Bjørnflaten (Frp).

– Jeg er enig. Vi skal engasjere oss, men det må være på kommunalt nivå, ellers blir det mange saker vi skal debattere, sa Høyres Tonje Brokke.

Henrik Bakke (uavhengig) antydet at det i det internasjonale raseriet mot Israel også ligger jødehat. Da mente Asgeir Drugli at ordføreren godt kunne ha klubbet, for slike beskyldninger ville han ikke ha hengende ved seg.

Vedtok oppfordring

Drugli fikk imidlertid flertall for at kommunen skulle vedta en uttalelse med sanksjonsoppfordring mot Israel som skal sendes til Utenriksdepartementet: «Notodden kommunestyre samlet til møte 24.06.2010 tar på det skarpeste avstand fra de brutale drapene på fredsaktivistene som var på vei til Gaza med medisinsk utstyr og humanitær hjelp. Det er totalt uakseptabelt at Israel går til angrep med våpen på et skip som er i internasjonalt farvann og som ikke er en trussel mot Israel. Notodden kommunestyre støtter norske myndigheter i kravet om en internasjonal gransking av det som er skjedd. Drapene på internasjonale solidaritetsarbeidere må få sterke konsekvenser for Israel i FN og internasjonale fora.

Den israelske blokaden av Gaza må oppheves. Norge må trekke ut alle investeringer Statens pensjonsfond gjør i Israel i solidaritet med den palestinske befolkningen.»

Artikkeltags