Gå til sidens hovedinnhold

– Veldig bra av Notodden

Artikkelen er over 5 år gammel

– Jeg sier bare: «Look to Notodden». Dette er veldig bra! sier direktør Bjørg Ravlo Rydsaa i KS Bedrift etter utspillet fra kontrollutvalget i Notodden om å opprette valgkomiteer ved valg i kommunalt eide aksjeselskaper.

– Det er morsomt å se at politikerne nå tar ansvar, sier hun.

Tilfeldig

Leder Bjarne Bakken og nestleder Anne Haugen Wagn i kontrollutvalget mener altså at dagens praksis ved styreoppnevninger i Notodden, gjennom år, er «tilfeldig» og «udemokratisk». De regner med at et samlet kontrollutvalg går for forslaget om å oppnevne valgkomiteer som en del av kvalitetssikringen av de kommunalt eide selskapene, og fremmer saken som forslag til kommunestyret i september.

KS er kommunenes egen organisasjon. KS Bedrift og direktør Ravlo Rydsaa jobber bevisst for å bedre rutinene ved oppnevning av styrer og ledere i kommunenes egne aksjeselskaper.

500 bedrifter

– Vi representerer mer enn 500 samfunnsbedrifter, de fleste eid av norske kommuner. Det er havner, avfallsselskaper, energiselskaper, brann og redning, vann- og avløp og helsebedrifter – selskaper som leverer viktige tjenester til folk og næringsliv. Selskaper som er avgjørende for sikkerhet, miljø og gode klimaløsninger. Dette er selskaper som trenger aktive og kompetente styrer. Styrer som er uavhengige, setter av nok tid og har den kompetanse og bransjekunnskap som selskapene trenger. Likevel ser vi at det kan bli lagt enda mer vekt på selskapets beste når styrene skal velges, sier Ravlo Rydsaa.

Ingen konflikt

– Hva tenker du når du hører erkjennelsene fra tidligere ordfører Bjarne Bakken gjennom åtte år, nå leder av kontrollutvalget, at han ofte opplevde disse styrevalgene han gjorde som generalforsamling i kommunale AS'er som «tilfeldige»?

– At det nå er tid for å se framover. For å nedsette valgkomiteer, for å se på hva disse selskapene trenger for å kunne videreutvikles. Det er veldig fint at kontrollutvalget gjør dette. Men det er altså ingen konflikt her. For de sier jo selv at dette er ting som må endres på, sier KS-direktøren.

– Samfunnsbedriftene kommunene eier er til for å skape best mulig tjenester for innbyggere og næringsliv. Da fortjener de godt sammensatte styrer som bidrar til god utvikling og drift, sier Ravlo Rydsaa.

– Tilfeldige valg

Tidligere ordfører gjenn­om åtte år, Bjarne Bakken, erkjente i gårsdagens Telen at mange av de styrevalgene han måtte gjøre nok ble litt tilfeldig.

Ofte fikk han ingen respons i formannskapet når han ba om råd. Verken han eller nestleder Anne Haugen Wagn tror prak­sisen er blitt vesentlig endret side­n.

– Det ble ofte opp til meg å finne folk til disse styrene. Det kunne kanskje bli litt tilfeldig. Og ofte ble det gjenvalg, fortalte Bakken i gårsdagens Telen.

Kontrollutvalget har også tidligere bedt om oppnevning av valgkomiteer i de kommunalt eide AS'ene, uten at dette er blitt gjennomført.

De selskapene dette gjelder er Idea Kompetanse AS, tidlig­ere Nopro, Notodden Lufthavn as, Notodden Energi Holding AS, Notodden Utvikling AS og Vannfronten Eiendom AS. Alle heleid av Notodden kommune.

Kommentarer til denne saken